Home » D:News » Coralii vor fi salvaţi mulţumită sistemelor bazate pe energie electrică

Coralii vor fi salvaţi mulţumită sistemelor bazate pe energie electrică

Coralii vor fi salvaţi mulţumită sistemelor bazate pe energie electrică
Publicat: 28.12.2011
Pescuitul cu cianuri şi dinamită, precum şi creşterea temperaturii apei au decimat coralii din Bali. Din fericire, un scafandru, inspirat de munca unui om de ştiinţă german asupra arhitecturii organice, a creat un proiect care, în prezent, este folosit la nivel mondial pentru salvarea coralilor.

Bazat pe tehnologia „Biorock”, care permite coralilor să se refacă, proiectul este acum implementat în 20 de ţări din Asia de Sud-Est, Caraibe, Oceanul Indian şi Pacific.

Proiectul a fost lansat în anul 2000, în apele din apropierea satului Pemuteran, de pe coasta nordică a insulei Bali. Atunci, o ramă metalică botezată „crabul” a fost acoperită cu corali uriaşi şi strălucitori, printre care sute de peşti şi-au găsit adăpost.

Rani Morrow-Wuigk, o scufundătoare care a observat degradarea coralilor naturali pe parcursul anilor 90′, a fost sfătuită de cercetătorul marin şi arhitectul Wolf Hilbertz să folosească invenţia lui pentru a permite refacerea ecosistemului.

Proiectul lui Hilbertz a presupus construirea unor schele metalice marine, conectate la curent electric cu tensiune slabă. Astfel, electroliza apei de mare a provocat o acumulare de calcar, iar testele au demonstrat că, de cele mai multe ori, coralii creşteau de 2 până la 6 ori mai repede decât în mod normal, permiţând refacerea unui recif în doar câţiva ani.

Astfel, Rani a decis să utilizeze proiectul propus de savantul german. Ea a decis să construiască 22 de structuri, folosind bani proprii şi finanţarea oferită de Taman Sari, o staţiune de vacanţă care sprijină refacerea recifului.

Astăzi există în jur de 60 de astfel de structuri în golful Pemuteran, pe o suprafaţă de 2 hectare, iar reciful nu numai că a fost salvat, ci el este mai înfloritor ca niciodată.

Tehnologia Biorock nu numai că salvează coralii, dar îi face şi mai rezistenţi la încălzirea globală şi la fenomenul de decolorare. Datorită acestei tehnici, rata de supravieţuire a coralilor a crescut de la 16% la 50%.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase