Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au reuşit să fabrice neuroni pornind de la celule ale pielii

Oamenii de ştiinţă au reuşit să fabrice neuroni pornind de la celule ale pielii

Oamenii de ştiinţă au reuşit să fabrice neuroni pornind de la celule ale pielii
Publicat: 30.01.2012
Mergând pe cale deschisă de primele experimente reuşite de clonare, soldate cu crearea oii Dolly, oamenii de ştiinţă scoţieni au crescut în laborator celule nervoase, obţinute din celule ale pielii prelevate de la persoane ce sufereau de afecţiuni neurologice şi psihice. Studiind neuronii astfel obţinuţi, specialiştii speră să afle mai multe despre caracteristicile genetice şi biochimice asociate cu aceste maladii.

Experimentele au avut loc la Centrul de Medicina Regenerativă al Universităţii din Edinburgh, Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au pornit de la ideea de a studia celulele din creierul persoanelor cu tulburări neurologice (maladia Parkinson, scleroză multiplă) şi psihice (schizofrenie, tulburare bipolară), dar fără a recurge la prelevarea de celule direct din creier, deoarece acesta este o manevră foarte periculoasă pentru pacienţi.

De aceea, cercetătorii au mers pe o cale ocolită, pentru a obţine celule identice cu cele din creierul pacienţilor: au prelevat celule din piele, le-au transformat în celule stem, iar apoi au „îndrumat” aceste celule stem să se transforme în celule nervoase. (Celulele stem sunt celule primordiale ale organismului, aşa-numite pluripotente, adică având capacitatea de a se transforma în diverse tipuri de celule. În laborator, în funcţie de condiţiile de mediu în care sunt crescute, din celule stem se poate obţine o mare varietate de celule diferite.)

Astfel, cercetătorii dispun de un stoc de celule nervoase identice cu cele din creierul pacienţilor cu diferite tulburări. Aceste celule pot fi utilizate pentru a studia caracteristicile lor asociate cu boala şi pentru a testa efectele unor medicamente.

Aceeaşi metodă poate fi folosită, spun cercetătorii, pentru a obţine celule identice cu cele din ficat şi inimă, organe în cazul cărora este dificilă practicarea biopsiilor.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase