Home » D:News » Generaţia malnutrită: 300 de copii mor în fiecare oră din cauza foametei

Generaţia malnutrită: 300 de copii mor în fiecare oră din cauza foametei

Generaţia malnutrită: 300 de copii mor în fiecare oră din cauza foametei
Publicat: 16.02.2012
Cu trecerea fiecărei ore, 300 de copii mor din cauza malnutriţiei, iar un sfert dintre copiii de pe Pământ nu au acces la destulă hrană pentru a se dezvolta normal, susţine un nou raport.

În întreaga lume există 170 de milioane de copiii cu vârste sub 5 ani a căror dezvoltare este afectată de malnutriţie. În Pakistan, Bangladesh, India, Peru şi Nigeria (ţările care găzduiesc jumătate dintre copiii subnutriţi ai lumii), creşterea preţurilor pentru alimente îi obligă pe părinţi să reducă raţia de mâncare a copiilor lor afectaţi deja de foamete.

Conform raportului A Life Free from Hunger (O viaţă fără foamete), care tratează subiectul malnutriţiei la nivel global, o treime din părinţii intervievaţi au declarat că copiii lor se plâng că nu au destulă mâncare. Unul din şase părinţi nu îşi pot permite să cumpere carne, lapte sau legume. Aşa se explică de ce şase din zece copii din Afganistan nu primesc destulă mâncare pentru a evita problemele legate de încetinirea ritmului normal de creştere.

Raportul atrage atenţia că, dacă nu se vor lua măsuri, în următorii 15 ani jumătate de miliard de copii vor avea probleme fizice şi mentale cauzate de foamete. În ultimii cinci ani, preţul alimentelor a crescut în întreaga lume din cauza condiţiilor meteo extreme, a tranzacţiilor speculative cu alimente, a folosirii terenurilor arabile pentru culturi destinate fabricării de biocarburanţi şi a crizei financiare globale. Partea cea mai gravă este că cei mai afectaţi sunt oamenii săraci ale căror venituri nu sunt destul de mari pentru a cumpăra hrana necesară.

25% dintre părinţii din statele investigate au fost obligaţi să taie raţia de alimente destinate familiei, iar unul din şase părinţi au fost nevoiţi să îşi retragă copiii din şcoli pentru a-i trimite la muncă. În Afganistan preţul alimentelor a crescut cu 25% în 2011, iar in Kenya cu 40 de procente. În India, jumătate din totalul de copii au probleme de creştere datorate malnutriţiei.

Campania Salvaţi copiii descrie malnutriţia drept „un ucigaş tăcut”, pentru că, de multe ori, aceasta nu este înregistrată drept cauză a decesului în certificate, lucru care duce la o lipsă de acţiune din partea întregii lumi. Dacă se intervine din timp, problemele legate de încetinirea dezvoltării fizice şi mentale, datorate malnutriţiei, pot fi îndreptate.

La 7 luni, Mohammed Jan, un băieţel din nordul Afganistanului, avea doar jumătate din greutatea unui copil obişnuit. Din fericire, el a fost luat de un voluntar şi trimis la spitalul Khulm din apropiere de Mazar-e-Sharif, însă acesta este un caz izolat. Mulţi dintre copii aflaţi în situaţii similare nu reuşesc să supravieţuiască.

Deşi o treime din copiii mor din cauza malnutriţiei, această problemă nu este la fel de bine mediatizată precum SIDA sau malaria. În ultimii 11 ani, numărul deceselor cauzate de malarie a scăzut cu o treime, în timp ce cazurile de malnutriţie din Africa au scăzut cu doar 0,3 procente pe an.

Mai bine de 30.000 de copii din Afganistan mor anual din cauza malnutriţiei. Totuşi, majoritatea copiilor afectaţi de această problemă, aproape 85% dintre ei, nu mor, dar nici nu se pot dezvolta normal.

Din punct de vedere economic, malnutriţia afectează dezvoltarea ţărilor aflate în tranziţie. Banca Mondială estimează că malnutriţia reduce PIB-ul ţărilor în curs de dezvoltare cu două-trei procente, din moment ce aceşti copii întâmpină probleme care îi fac să aibă un IQ cu 15 puncte mai mic comparativ cu restul copiilor.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase