Home » D:News » O mutaţie genetică ne predispune la obezitate

O mutaţie genetică ne predispune la obezitate

O mutaţie genetică ne predispune la obezitate
Publicat: 21.02.2012
O echipă de cercetători de la Universitatea Kyoto au descoperit, în premieră, că o mutaţie a unei gene, care este implicată în detectarea grăsimilor ce intră în organism, creşte riscul de obezitate atunci când mâncăm grăsimi.

Gena este numită GPR120, iar specialiştii spun că ea este responsabilă pentru apariţia unor boli ale ficatului, ca urmare a acumultării celulelor adipoase în această zonă.

Într-o primă etapă, studiul a fost realizat pe două grupuri de şoareci care au primit hrană grasă. Un grup a fost format din şoareci cărora specialiştii le-au dezactivat gena GPR120 şi un altul în care gena a rămas activată. Astfel, cercetătorii au aflat că şoarecii care aveau gena dezactivată au luat în greutate cu 15% mai mult decât cei din celălalt grup. Totodată, la cei cu gena dezactivată s-a constat că nivelul total de grăsime acumulată a fost dublu faţă de cel al şoarecilor cu gena normală. În plus, s-a constat că şoarecii cu gena GPR120 dezactivată au prezentat simtome de diabet şi steatoză hepatică.

Atunci când ambele grupruri au primit mâncare cu un nivel scăzut de grăsimi, nu s-au înregistrat diferenţe mari de greutate între şoareci, studiul sugerând că gena este puternic asociată cu obezitatea legată de dietă.

În a doua etapă a studiului, specialiştii au comparat efectele genei asupra oamenilor. În această etapă au fost implicaţi 6.900 de europeni obezi care consumau regulat mâncare grasă şi alţi 7.650 de oameni care aveau o dietă sănătoasă. Cercetarea a indicat că această mutaţie a genei este întâlnită la 2,4% dintre persoanele obeze şi 1,3% dintre indivizii care au o dietă sănătoasă. De asemenea, în urma rezultatelor, specialiştii au concluzionat că cei care deţin această mutaţie au cu 60% mai multe şanse să devină obezi, comparativ cu restul indivizilor.

Sursa: The Mainichi Daily News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase