Home » D:News » Agentia spatiala europeana cauta voluntari

Agentia spatiala europeana cauta voluntari

Agentia spatiala europeana cauta voluntari
Publicat: 20.06.2007
Agentia spatiala europeana (ESA) cauta candidati care vor trai intr-un mediu izolat timp de 105 - 520 de zile, la un institut din Moscova, pentru simularea a trei misiuni pe Marte, informeaza AFP.

Astronautii vor fi inchisi intr-o serie de module cu un volum total de 550 de metri cubi, instalate la Institutul rus pentru probleme biomedicale (IBMP) de la Moscova. Singura legatura a acestora cu exteriorul va fi radioul.

Fiecare "echipaj" va fi compus din sase persoane, doi europeni si patru rusi. ESA cauta 12 europeni pentru a participa la aceste teste, potrivit anuntului facut de agentie la Salonul de aeronautic de la Le Bourget, in apropiere de Paris.

In cursul misiunilor, destinate sa testeze provocarea psihologica reprezentata de o calatorie pe Marte, "cobaii" se vor confrunta cu situatiile unui zbor de lunga durata in spatiu: munca, rutina cotidiana, experiente.

Pentru ca experienta sa fie si mai realista, semnalele transmise de "astronauti" vor ajunge la centrul de control sau la membrii familiilor lor cu o intarziere de 40 de minute, asa cum s-ar intampla in cazul unei calatorii pe Marte.

Hrana va fi compusa din feluri de mancare de tipul celor consumate la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Primul studiu va incepe la jumatatea anului 2008, in timp ce al treilea se va desfasura la inceputul anului 2009.

"Procedura de selectie este comparabila cu cea a astronautilor de la ESA, dar se va pune accentul pe factorii psihologici si rezistenta la stres mai degraba decat pe rezistenta fizica", a precizat ESA intr-un comunicat.

Candidatii se pot inscrie pe site-ul http://www.spaceflight.esa.int/CallforCandidates, iar cei alesi vor fi platiti cu suma de 120 de euro pe zi.

In circumstantele cele mai bune, o calatorie pe Marte dus-intors ar dura 520 de zile: 250 pentru dus, 30 de zile de sedere pe planeta rosie si 240 de zile pentru calatoria de intoarcere. (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase