Home » D:News » Muzeele Minovici sarbatoresc in livada Noaptea de Sanziene

Muzeele Minovici sarbatoresc in livada Noaptea de Sanziene

Muzeele Minovici sarbatoresc in livada Noaptea de Sanziene
Publicat: 21.06.2007
Muzeele Minovici vor sarbatori, sambata, Noaptea de Sanziene, printr-un program destinat publicului, care se va desfasura in gradina muzeelor, informeaza Asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici", organizatorii evenimentului.

Petrecerea de Noaptea Sanzienelor marcheaza revenirea in circuitul cultural a celor doua muzee, Muzeul de Arta Populara si Muzeul de Arta Veche Apuseana.

"Vrem sa readucem cele doua muzee in atentia publicul bucurestean, chiar daca in momentul de fata ele necesita ample lucrari de restaurare si nu pot fi vizitate decat partial", a declarat Georgiana Pogonaru, presedintele Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovici.

Odata sositi, oaspetii serii vor fi intampinati de catre Sanzienele-gazde, imbracate in rochii create de studentii Facultatii de Arte Plastice, sectia design vestimentar. La eveniment au fost invitate toate doamnele si domnisoarele cu numele de Sanziana pe care Asociatia le-a identificat in Bucuresti.

Alaturi de ceilalti invitati, ele vor putea rasfoi carti despre Sanziene si despre familia Minovici, sau vor admira expozitia in aer liber cu lucrari de pictura ale elevilor liceelor de arta Nicolae Tonitza si Dimitrie Paciurea din Bucuresti, precum si expozitia de arta ambientala si design de lumina, cu lucrari ale studentilor sectiei de peisagistica din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Seara va mai cuprinde spectacolul "Cantecul pamantului", pe muzica lui Grigore Lese (acompaniat de Doina Lavric, Zamfira Muresan, Lorena Nechifor si Teodora Serban), precum si momente coregrafice apartinand Lilianei Iorgulescu si Andreei Duta. Aceste momente vor fi urmate de un performance realizat de Unda Popp, profesor la sectia costum a Facultatii de Arte Plastice.

Muzeul de Arta Populara "Doctor Nicolae Minovici", cunoscut si drept Casa cu Clopotei, este primul muzeu bucurestean de acest gen, adapostind o colectie impresionanta de costume de port traditional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, ceramica si icoane de sticla din Ardeal, sute de oua incondeiate din intreaga tara si, evident, celebrii clopotei de sticla din foisor, care au dat si denumirea neoficiala a locului. Nicolae Minovici, intemeietorul acestui muzeu, l-a donat prin testament Primariei Capitalei.

La randul sau pasionat de arta si incurajat de unchiul sau sa continue traditia familiei, inginerul Dumitru Minovici a construit intr-un stil gotic-tertiar Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru Minovici", care ii poarta numele. Este o cladire armonios realizata care gazduieste o colectie de arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, picturi si raritati bibliofile. In spiritul familiei Minovici, acest muzeu a fost donat de catre fondatori Academiei Romane.

Asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici" este o organizatie non-profit infiintata la sfarsitul anului 2005 de catre un grup de iubitori de arta si cultura (oameni de afaceri, diplomati, ziaristi etc), cu scopul de a reda Muzeelor Minovici stralucirea de odinioara. In prezent, asociatia numara peste 80 de membri. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase