Home » D:News » El este primul urs care a fost văzut folosind o unealtă!

El este primul urs care a fost văzut folosind o unealtă!

El este primul urs care a fost văzut folosind  o unealtă!
Publicat: 11.03.2012
Un fotograf amator a surprins o serie de instantanee care prezintă, în premieră, un urs grizzly sălbatic care se foloseşte de o piatră ca de un instrument "cosmetic".

În luna iulie a anului 2011, Voelker Deeke, din cadrul Universităţii din Cumbria, Marea Britanie, îşi petrecea vacanţa în Parcul Naţional Glacier Bay din Alaska, moment în care a observat un urs grizzly cu un comportament interesant.

Ursul, aflat în mijlocul unui curs de apă, se scărpina şi îşi făcea toaleta cu o… piatră.
Cu ajutorul ei, animalul se scărpina pe bot şi pe cap, foarte probabil cu scopul deliberat de a scăpa de blana năpârlită care îl deranja.

Urşii aflaţi în proces de năpârlire îşi petrec o mare parte din timp făcându-şi toaleta corporală. De cele mai multe ori, încearcă să scape de blana desprinsă cu ajutorul ghearelor sau scărpinându-se de trunchiurile copacilor. Este pentru prima dată când un urs este înregistrat folosind un instrument.

Se pare că urşii grizzly nu sunt singurii urşi care folosesc unelte, conform profesorului Euclid Smith din cadrul Universităţii Emory din Atlanta, Georgia. Un reportaj din anul 1972 ar fi surprins un urs polar care ucidea o focă lovind-o repetat în cap cu o bucată de gheaţă, însă nu există fotografii sau filmări care să ateste acest comportament.

De aceea, primul caz documentat rămâne cel al ursului grizzly fotografiat de Voelker Deeke.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că urşii au un creier mare proporţional cu dimensiunile lor corporale, o evidenţă în plus asupra inteligenţei acestor mamifere omnivore.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase