Home » D:News » Fulgerele vor putea fi ghidate de fascicule laser

Fulgerele vor putea fi ghidate de fascicule laser

Fulgerele vor putea fi ghidate de fascicule laser
Publicat: 16.03.2012
Oamenii de ştiinţă au descoperit că lumina laserului nu numai că poate declanşa fulgere, dar le şi poate redirecţiona, determinându-le să lovească într-un anumit loc. Prin urmare, spun specialiştii, laserele ar putea servi drept paratrăsnete.

Crearea unui astfel de paratrăsnet a reprezentat un subiect de cercetare timp de mai multe decenii, deoarece un instrument de acest gen ar putea declanşa şi îndrepta fulgerele spre o anumită direcţie. Activarea unui laser în atmosferă ar putea crea un canal ionizat care să conducă fulgerele la sol. Laserul-paratrăsnet ar fi o alternativă mai uşor de manevrat a rachetelor create pentru declanşarea fulgerelor.

O echipă de oameni de ştiinţă din Franţa a testat laserele pentru a evalua cât de bine pot ele să controleze fulgerele. Ei au trimis un fascicul laser peste un electrod sferic îndreptat spre un alt electrod plat, încărcat cu sarcină opusă.

În calea sa, fasciculul laser a preluat electronii de pe straturile superioare ale atomilor, ionizând calea dintre electrozi şi dând naştere unui filament de plasmă, asemănător cu fulgerele produse în laborator. Acest fenomen a produs o descărcare electrică de la electrodul plat spre cel sferic.

Apoi, echipa a adăugat un electrod mai lung şi mai ascuţit la setul lor de electrozi şi a urmărit reacţia. În mod obişnuit, fulgerul tinde să urmeze calea care opune cea mai mică rezistenţă, lovind primul lucru care îi iese în cale. Într-o furtună reală, fulgerul loveşte cel mai înalt obiect, iar în experiment a lovit cel mai apropiat obiect.

În lipsa paratrăsnet-laser, fulgerul a lovit electrodul cel mai înalt şi ascuţit. Dar când cercetătorii au folosit fasciculele de laser pentru a ghida fulgerul, el a urmat calea ionizată şi a lovit electrodul sferic.

Cercetătorii au descoperit că pot modifica traiectoria chiar şi atunci când descărcarea a fost deja iniţiată, însemnând că pot „deturna” fulgerul.

Sursa: POPSCI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase