Home » D:News » Munca în gospodărie – tratament preventiv împotriva bolii Alzheimer?

Munca în gospodărie – tratament preventiv împotriva bolii Alzheimer?

Munca în gospodărie – tratament preventiv împotriva bolii Alzheimer?
Publicat: 22.04.2012
Angrenarea în banale activităţi gospodăreşti precum curăţenia în locuinţă, spălatul vaselor sau gătitul poate reduce riscul apariţiei maladiei Alzheimer, chiar şi la persoanele de peste 80 de ani, susţin autorii americani ai unui studiu recent.

Cercetătorii de la Rush University Medical Center, din Chicago, au realizat studiul cu participarea a 716 voluntari, cu vârsta medie de 82 de ani, cărora le-au cerut să poarte dispozitive care să le monitorizeze activităţile zilnice.

Subiecţii au participat, de asemenea, la teste cognitive pentru a li se evalua memoria şi capacitatea de a raţiona.

După trei ani, 71 de participanţi au dezvoltat maladia Alzheimer.

Cercetările au arătat că cei mai puţin activi dintre subiecţi aveau un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta boala, comparativ cu cei mai activi.

Se cunoştea, din studii anterioare, faptul că practicarea exerciţiilor fizice poate reduce riscul de apariţie a demenţei cu până la 45%, dar acest nou studiu arată că şi muncile gospodăreşti obişnuite fac parte din stilul de viaţă activ care poate reduce riscul instalării bolii, chiar la oamenii foarte vârstnici.

Cercetătorii sunt de părere că, pe lângă adoptarea unei diete sănătoase, menţinerea unei greutăţi normale şi abţinerea de la fumat, persoanele în vârstă trebuie încurajate să se ocupe de activităţi gospodăreşti, ca parte a unui stil de viaţă menit să prevină instalarea demenţei.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase