Home » D:News » Unul din şase cazuri de cancer apare ca urmare a infecţiilor netratate

Unul din şase cazuri de cancer apare ca urmare a infecţiilor netratate

Unul din şase cazuri de cancer apare ca urmare a infecţiilor netratate
Publicat: 11.05.2012
Bacteriile, virusurile şi paraziţii provoacă aproape 2 milioane de cazuri de cancer în fiecare an, spun experţii.

Din cele 7,7 milioane de decese cauzate de cancer la nivel mondial în 2008, 1,5 milioane ar fi fost provocate de infecţii care ar fi putut fi prevenite sau tratate. Oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză statistică a incidenţei cancerului şi au descoperit că 16% dintre cancerele diagnosticate în 2008 au avut la bază infecţii. Proporţia de cazuri de cancer apărute ca urmare a unor infecţii a fost de trei ori mai mare în ţările în curs de dezvoltare, comparativ cu cele dezvoltate.

Agenţii infecţioşi care contribuie la apariţia cancerului includ virusul papiloma (HPV), bacteria gastrică Helicobacter pylori (foto) şi virusurile hepatitei B (HBV) şi C. Specialiştii susţin că aceste patru virusuri sunt responsabile pentru 1,9 milioane de decese apărute în urma cancerului gastric, de ficat şi de col uterin.

Jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar, în general, ca urmare a infecţiilor. La bărbaţi, mai mult de 80% din cancerele provocate de infecţii se instalează la nivelul ficatului, stomacului sau colonului.

Dr. Catherine de Martel şi dr. Martyn Plummer de la Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului, din Lyon, Franţa, au explicat că aplicarea unor metode de prevenire a infecţiei, precum vaccinarea sau administrarea de tratamente antimicrobiene ar putea avea un efect semnificativ asupra evitării cancerului. Cercetătorii au folosit informaţii preluate din mai multe surse, printre care şi o bază de date care acoperea 27 de tipuri de cancer întâlnite la indivizi din 184 de ţări.

Comentând pe marginea descoperirilor, dr. Goodarz Danaei de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, SUA, a declarat: „Estimările arată potenţialul pe care îl au programele terapeutice de prevenire a infecţiilor în reducerea numărului de decese cauzate de cancer”.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase