Home » D:News » Cel mai nou tratament de slăbire are la bază saliva unei şopârle veninoase

Cel mai nou tratament de slăbire are la bază saliva unei şopârle veninoase

Cel mai nou tratament de slăbire are la bază saliva unei şopârle veninoase
Publicat: 17.05.2012
Un medicament ce conţine compuşi din saliva şopârlei Gila, care trăieşte în regiunea deşertică a Statelor Unite, ar putea fi unul din cele mai promiţătoare produse destinate pierderii în greutate.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că un compus ce se găseşte în saliva reptilei veninoase Heloderma suspectum are efecte uimitoare în reducerea poftei de mâncare. Specialiştii au declarat că este vorba despre un efect secundar surprinzător al exendin-4, un compus folosit în medicamentele pentru diabetici. Descoperirea a fost făcută atunci când oamenii de ştiinţă au urmărit efectele substanţei asupra şobolanilor.

Mai multe cercetări ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Gothenburg au scos la iveală faptul că substanţa controlează aceleaşi regiuni ale creierului responsabile pentru pofta faţă de alcool. În acest context, un eventual medicament având la bază substanţa în cauză ar putea fi utilizat pentru tratarea dependenţei de alcool.

Heloderma suspectum, numită şi şopârla Gila, este cea mai mare şopârlă din America de Nord. Deşi este veninoasă, este lentă în mişcări, nereprezentând o ameninţare majoră pentru om. Spre deosebire de şerpi, ea nu injectează veninul prin colţi, ci îl poartă în saliva pe care o eliberează în momentul în care mestecă prada.

Proprietăţile veninului sunt utilizate într-un medicament numit Exenatide, ce are rolul de a controla nivelul zahărului din sângele persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Acum însă, experimentele de laborator au demonstrat că unul dintre efectele substanţei este şi acela de a reduce pofta de mâncare.

„Este un efect necunoscut şi neaşteptat. Decizia noastră de a mânca este legată de aceleaşi mecanisme care controlează comportamentele adictive. Am reuşit să arătăm că exendin-4 afectează regiunile creierului responsabile cu motivarea şi recompensarea”, a declarat profesorul Karolina Skibicka, coordonatorul studiului.

Majoritatea dietelor nu dau rezultatele aşteptate tocmai pentru că suntem obsedaţi de dorinţa de a mânca, mai ales mâncăruri tentante precum dulciurile. Pentru că exendin-4 suprimă pofta de mâncare, substanţa ne poate ajuta să menţinem controlul asupra greutăţii noastre.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase