Home » D:News » Cum mergea primul vertebrat care a cucerit uscatul?

Cum mergea primul vertebrat care a cucerit uscatul?

Cum mergea primul vertebrat care a cucerit uscatul?
Publicat: 24.05.2012
O nouă teorie privind modul în care se deplasau primii amfibieni - care au trecut de la o existenţă complet acvatică la una parţial terestră - o infirmă pe precedenta care susţinea că aceşti pionieri ai uscatului se deplasau mergând cu ajutorul celor patru membre.

Se pare că imaginile care îl reprezintă pe Ichthyostega, un amfibian primitiv care a trăit în urmă cu 360 milioane ani, mergând pe cele patru picioare, asemenea unei salamandre din prezent, sunt greşite.

Conform studiilor efectuate de cercetătorii din cadrul Royal Veterinary College din Londra şi Universitatea din Cambridge, aceşti amfibieni care s-au aventurat în premieră pe uscat se deplasau târându-şi partea posterioară a corpului şi sprijinindu-se de cele două membre anterioare.

Cercetătorii britanici au petrecut trei ani reconstruind primul model tridimensional computerizat al unui Ichthyostega, pornind de la resturile fosile ale acestui amfibian.
Cercetările vor evidenţia modalităţile prin care vertebratele străvechi au făcut monumentala tranziţie de la animale acvatice la animale terestre, de la înot la mers.

Ichthyostega este o adevărată vedetă în lumea animalelor dispărute. A trăit în perioada Devonianului timpuriu şi prezenta caractere mixte de peşte şi amfibian.

„Am descoperit cu surprindere că primele tetrapode nu aveau deloc abilitatea de a se deplasa pe sol aşa cum şi-au imaginat generaţii întregi de paleontologi. La ora actuală, nu ştim sigur nici măcar care grup de animale a fost primul care a părăsit mediul acvatic.”, declară dr. Stephanie Pierce. Conform aceluiaşi specialist, scheletul tridimensional i-a ajutat pe cercetători să calculeze, pentru prima dată, gradul de mobilitate a articulaţiilor amfibianului primitiv.

Rezultatele au arătat că Ichthyostega se deplasa pe sol mai degrabă asemenea unei foci, cu ajutorul celor două membre anterioare, şi nu precum o salamandră, după cum se credea anterior.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase