Home » D:News » Oamenii peşterilor au creat primele „filme”? (VIDEO)

Oamenii peşterilor au creat primele „filme”? (VIDEO)

Oamenii peşterilor au creat primele „filme”? (VIDEO)
Publicat: 11.06.2012
Un nou studiu efectuat de cercetătorii francezi sugerează că artiştii din Epoca de Piatră se foloseau de imagini şi tehnici specifice desenelor animate pentru a lăsa privitorilor impresia că animalele sălbatice desenate pe pereţii peşterilor se mişcă sau aleargă.

În paginile numărului din iunie al periodicului Antiquity, arheologul Marc Azéma din cadrul Universităţii din Toulouse şi artistul independent Florent Rivère sugerează că, acum circa 30.000 ani, artiştii din Paleolitic foloseau deja efecte de animaţie în cadrul picturilor din peşteri. Pentru a scoate în evidenţă mişcările animalelor reproduse, acestora le-au fost adăugate mai multe membre şi capete.

Marc Azéma a studiat amănunţit un număr de 53 imagini de animale din 21 peşteri din Franţa cu picturi rupestre.

„Oamenii primitivi cunoşteau una dintre caracteristicile fundamentale ale percepţiei vizuale, anume persistenţa imaginilor pe retină. Lascaux este una dintre peşterile cu cele mai multe picturi create prin suprapuneri de imagini ale unor animale în mişcare. Circa 20 de animale, în principal cai sălbatici, bizoni sau lei, au capetele, cozile sau picioarele multiplicate”, explică arheologul Marc Azéma, care a petrecut peste 20 de ani cu studierea tehnicilor de animaţie folosite de artiştii din Paleolitic. La lumina mişcătoare a unei torţe, aceste imagini păreau şi ele să se mişte.

Florent Rivère a descoperit că artiştii anonimi din Paleolitic foloseau obiecte din os similare thaumatropului (roată cu imagini succesive, inventată în anul 1825 de către astronomul John Hershel şi considerat strămoşul aparatului de proiecţie cinematografică).

Rivère a examinat discurile de os din perioada Magdalenianului, descoperite în Munţii Pirinei şi în Dordogne.
„Ţinând cont că unele dintre discuri sunt decorate pe ambele părţi cu animale care stau în diferite posturi, realizăm că suntem în faţa primelor obiecte din istorie care prezintă animaţia secvenţială”, adaugă artistul Florent Rivère.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase