Home » D:News » Care e adevăratul motiv pentru care avem insomnii?

Care e adevăratul motiv pentru care avem insomnii?

Care e adevăratul motiv pentru care avem insomnii?
Publicat: 12.06.2012
Un studiu realizat la Universitatea Ryerson din Toronto, Canada, încearcă să explice care sunt motivele pentru care unii oameni suferă de insomnie. Rezultatele arată că, deşi mulţi oameni nu recunosc acest lucru, principalul factor ar putea fi chiar... frica de întuneric!

La studiu au luat parte 93 de studenţi. Aproape jumătate dintre cei care au declarat că nu pot dormi au recunoscut că le este frică de întuneric. Cercetătorii au confirmat acest lucru prin măsurarea răspunsului produs prin clipire atunci când subiecţii auzeau zgomote sau vedeau umbre noaptea, când stăteau în pat. Cei care dormeau bine s-au acomodat la zgomote, dar cei care au declarat că suferă de insomnii au devenit agitaţi şi anxioşi.

„Cei care dormeau prost au fost mult mai uşor de speriat comparativ cu restul participanţilor. Presupunem că persoanele insomniace devin tensionate atunci când se stinge lumina, deoarece asociază patul cu imposibilitatea de a dormi. Acum ne întrebăm cât de mulţi oameni suferă, cu adevărat, de fobii netratate”, a declarat Taryn Moss, coordonatorul studiului.

Din fericire, fobiile sunt tratabile. Cele mai multe dintre ele pot fi vindecate prin terapii cognitiv-comportamentale, cum ar fi cea numită „de expunere”, care constă în expunerea treptată, într-un mediu sigur, la stimulul care declanşează spaima, până la obişnuirea pacientului cu acest stimul, astfel încât să nu-l mai considere periculos. Mai mult, unii oameni au capacitatea de a se vindeca singuri de fobii, fără ajutor medical.

Sursa: Time

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase