Home » D:News » O piatră care sângerează? Nu, un animal bizar: Pyura chilensis

O piatră care sângerează? Nu, un animal bizar: Pyura chilensis

O piatră care sângerează? Nu, un animal bizar: Pyura chilensis
Publicat: 01.07.2012
În ciuda aparenţelor, imaginea nu reprezintă o creatură extraterestră disecata sau o roşie mutantă, ci un exemplar de Pyura chilensis, o creatură bizară care trăieşte pe coasta pacifică a Americii de Sud. Şi dacă până acum nu aţi auzit de ea, poate v-ar interesa să ştiţi că ea este comercializată şi consumată, alături de salată sau orez,de localnicii din Chile.

Creatura este complet imobilă, ca o piatră, şi se hrăneşte prin absorbţia apei din care filtrează microorganismele. Ea aparţine subîncrengăturii Tunicata, denumită astfel datorită faptului că are corpul acoperit cu un înveliş („tunică”) ce conţine o substanţă numită tunicină, formată din molecule care ajută animalul să se ataşeze de suprafeţe solide .

Sângele tunicatelor este transparent şi, în mod ciudat, poate acumula cantităţi mari de vanadiu, un element chimic rar. Concentraţia de vanadiu din animal poate fi chiar şi de 10 milioane de ori mai mare decât cea din apele unde acesta trăieşte.

Mai mult, animalul se naşte mascul, pentru ca la maturitate să devină hermafrodit; se reproduce prin eliberarea spermatozoizilor şi a ovulelor în apa din jur, unde are loc fecundarea.

Cu toate acestea, o serie de trei studii realizate de Patricio H. Manríquez de la Universidad Austral de Chile şi Juan Carlos Castilla de la Pontificia Universidad Católica de Chile pe 30 de exemplare de Pyura chilensis, au scos la iveală faptul că, atunci când sunt alături de alţi indivizi, animalele preferă să adopte fecundarea încrucişată, procesul fiind mult mai eficient decât autofecundarea.

Sursa: Scientific American

Foto: Klaus Peter

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase