Home » D:News » Un fenomen misterios a fost fotografiat de astronauţi

Un fenomen misterios a fost fotografiat de astronauţi

Publicat: 13.07.2012
Imaginile au fost obţinute de către astronauţii din cadrul Expediţiei 31, pe când aceştia se aflau la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Grandiosul fenomen a fost surprins la mare altitudine deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei.

Fenomenul a fost denumit Red Sprite (Descărcări Sprite) de către oamenii de ştinţă din cadrul Universităţii din Minnesota, care l-au fotografiat pentru prima oară în anul 1989. Constă din descărcări electrice pe scală mare, care se produc la altitudini mari, deasupra norilor de tip cumulonimbus.

Aceste descărcări electrice prezintă forme diverse şi au culoarea unor flash-uri roşu-portocalii. Apar de obicei la altitudini cuprinse între 50-90 kilometri înălţime şi sunt deseori confundate cu fulgerele din straturile superioare ale atmosferei. Totuşi, sunt fenomene care au la bază plasma rece şi nu ating temperaturile ridicate ale fulgerelor troposferice.

Un fenomen misterios a fost fotografiat de astronauţi

În general, sunt asociate cu furtuni puternice, cu toate că mecanismul exact al apariţiei lor nu este cunoscut încă de lumea ştiinţifică.
Deoarece apar deasupra stratului de nori în care au loc furtunile, e puţin probabil ca Descărcările Sprite să fie observate de pe Pământ. Cu toate acestea, timp de decenii, piloţii avioanelor au raportat apariţia acestor fenomene, dar de-abia din anii 90 au început să fie fotografiate.

Cea mai strălucitoare parte a unui Red Sprite apare de obicei la altitudini de 65-75 kilometri. Fenomenul durează doar 3-10 milisecunde, are strălucirea la fel de intensă precum activitatea moderată a unei aurore şi emite unde radio. Oamenii de ştiinţă care le-au studiat sunt de părere că observarea unor Descărcări Sprite pe alte planete poate duce la identificarea unor medii ambiante propice vieţii.

Fenomenul este o dovadă în plus a complexităţii câmpului electric al Terrei şi a modalităţilor în care furtunile şi climatul terestru interacţionează cu acesta.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase