Home » D:News » Mor până şi pădurile tropicale protejate

Mor până şi pădurile tropicale protejate

Mor până şi pădurile tropicale protejate
Publicat: 29.07.2012
În ciuda statutului lor de zone protejate, biodiversitatea dintr-un mare număr de păduri tropicale este într-un declin continuu, după cum o demonstrează un studiu recent efectuat de specialiştii Universităţii James Cook din Australia.

Autorii studiului avertizează ca rezultatele acestuia arată că situaţia e deosebit de gravă, deoarece zonele protejate aveau rolul de adevărate refugii pentru speciile ameninţate cu dispariţia.
Distrugerea habitatului, vânătoarea şi exploatarea lemnului sunt semne sigure ale declinului viitor.

„Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale pericliteazăa biodiversitatea pe plan global mai mult decât oricare alt fenomen contemporan. Multe zone protejate de la tropice sunt ele însele vulnerabile la impactul activităţilor omului”, susţin cercetătorii australieni, şi aceasta în condiţiile în care pădurile de la tropice sunt considerate zonele cu cea mai bogată diversitate de pe Terra.

Pentru a studia aceste zone, echipa de cercetători a luat în calcul date şi informaţii venite din 60 de areale, bazate pe un număr de 262 de interviuri detaliate, acordate de specialişti în ecologie şi biologi veterani, cu mare experienţă în munca de teren, fiecare având la activ peste 20 ani de muncă în domeniu.

Studiul a acoperit 36 de ţări din Africa, Asia şi America de Sud.
„În multe cazuri, teritoriile şi habitatele din jurul rezervaţiilor sunt sub pericol iminent. Spre exemplu, în cazul a circa 85% din rezervaţiile studiate s-a observat un declin al pădurilor care înconjoară rezervaţiile”, continuă cercetătorii, care au mai notat că poluarea aerului şi a apei este crescută în zonele unde trăiesc comunităţi umane.

În final, echipa condusă de profesorul William Laurence a concluzionat că activităţile umane din preajma rezervaţiilor au un considerabil impact negativ asupra biodiversităţii din zonele protejate.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase