Home » D:News » Meshworm, cel mai nou robot creat pentru misiuni de recunoaştere (VIDEO)

Meshworm, cel mai nou robot creat pentru misiuni de recunoaştere (VIDEO)

Meshworm, cel mai nou robot creat pentru misiuni de recunoaştere (VIDEO)
Publicat: 11.08.2012
Inginerii de la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts, împreună cu cei de la Harvard şi Universitatea Naţională din Seul, au creat un robot care imită mişcările unui vierme: se târăşte pe suprafeţe prin contractarea segmentelor corpului, iar oamenii de ştiinţă susţin că are potenţialul de a fi utilizat atât în operaţiuni militare, cât şi în medicină.

Robotul poate fi creat din materiale moi, ceea ce îi permite să se strecoare prin spaţii înguste şi să traverseze porţiuni de teren accidentat. De asemenea, poate fi supus loviturilor şi şocurilor fără a suferi daune. Tocmai de aceea, cercetătorii de la DARPA sunt de părere că, datorită faptului că este silenţios, dispozitivul ar putea fi utilizat în scop militar, în misiunile de recunoaştere.

Invenţia se deplasează cu ajutorul „musculaturii artificiale” creată din sârmă de nichel şi titan şi proiectată să se întindă şi să se contracte în funcţie de temperatură. Prin învelirea unui tub de plasă în sârmă, inginerii au simulat fibrele musculare ale unei râme, dând naştere unor segmente diferite în acest proces. Astfel, atunci când se aplică curent pe o anumită parte a sârmei, „râma artificială” se contractă, strângând tubul.

Echipa de specialişti a creat un algoritm pentru a transmite unde de contracţie pe fiecare dintre cele cinci segmente ale „râmei”. Prin strângerea tubului în anumite locuri, invenţia mimează modul de deplasare al omologului său biologic. De asemenea, invenţia a primit şi doi muşchi artificiali amplasaţi pe lateralele „corpului”, pentru a se putea întoarce spre dreapta sau stânga.

Pentru moment, acum robotul se deplasează cu o viteză de 5 mm pe secundă.

Sursa: BBC

Sursa foto: MIT

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase