Home » D:News » Semnal de alarmă! Un nou studiu oferă o informaţie importantă tuturor celor ce doresc să devină părinţi

Semnal de alarmă! Un nou studiu oferă o informaţie importantă tuturor celor ce doresc să devină părinţi

Semnal de alarmă! Un nou studiu oferă o informaţie importantă tuturor celor ce doresc să devină părinţi
Publicat: 23.08.2012
Un studiu publicat în cel mai recent număr al prestigiosului jurnal ştiinţific Nature arată că pe măsură ce înaintează în vârstă, bărbaţii au şanse mai mari de a deveni taţii unui copil ce suferă de autism sau de schizofrenie. Acest lucru este provocat de mutaţii aleatorii care devin mai numeroase pe măsură ce tatăl îmbătrâneşte. Vârsta mamei nu afectează în niciun fel riscul de a suferi de aceste afecţiuni, a arătat cercetarea.

Experţii afirmă că descoperirea oamenilor de ştiinţă nu constituie un motiv pentru a renunţa la procreere la vârste mai târzii, însă aceştia cred că studiul va influenţa deciziile de planificare familială. Cercetătorii afirmă că riscul ca un tată în vârstă de 40 de ani sau mai în vârstă să aibă un copil care suferă de autism sau schizofrenie este estimat la 2%, la care se adaugă alţi factori biologici care sunt complet necunoscuţi în acest moment.

Studiul oferă noi date ce susţin ipoteza conform căreia incidenţa tot mai mare a cazurilor de autism în ultimele decenii se datorează, cel puţin parţial, faptului că bărbaţii fac copii la vârste tot mai înaintate. Specialiştii spun că acest lucru ar putea explica 20%-30% din cazurile de autism.

Rezultatele studiului contrazic, de asemenea, o ipoteză foarte răspândită: aceea că vârsta mamei reprezintă principalul factor ce determină riscul ca un copil să sufere de probleme de dezvoltare. Riscul unor anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, creşte pe măsură ce mama este mai în vârstă, însă pentru principalele probleme de dezvoltare şi pentru problemele psihiatrice riscul genetic îşi are originile în spermă, nu în ovul, arată studiul.

Echipa de cercetători a cuantificat pentru prima dată acest risc, arătând cum numărul mutaţiilor aleatorii creşte pe măsură ce tatăl înaintează în vârstă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că un copil născut din sperma unui tată în vârstă de 20 de ani prezintă 25 de mutaţii aleatorii ce îşi au originile în materialul genetic al tatălui. Pe măsură ce tatăl este mai în vârstă, numărul mutaţiilor creşte într-un ritm de două pe an, atingând nivelul de 65 de mutaţii pentru copiii unui tată în vârstă de 40 de ani. Un tată în vârstă de 36 de ani îi va transmite copilului său de două ori mai multe mutaţii decât unul de 20 de ani, iar unul de 70 de ani de opt ori mai multe, estimează cercetătorii.

Numărul mediu al mutaţiilor ce provin din materialul genetic al mamei este de 15, indiferent de vârsta acesteia, arată studiul.

„Acest studiu oferă pentru prima dată dovezi ştiinţifice solide ce explică înmulţirea cazurilor de autism”, a explicat Dr. Fred. R. Volkmar, directorul Child Study Center din cadrul Yale School of Medicine.

„Este absolut uluitor faptul că vârsta tatălui este ceea ce influenţează acest risc şi că vârsta mamei contează atât de puţin”, a comentat Dr. Kári  Stefánsson, coordonatorul studiului.

Alexey S. Kondrashov, specialist în cadrul Universităţii Michigan, afirmă că „dacă acest studiu va fi confirmat de cercetări viitoare şi dacă acestea vor arăta un efect al vârstei tatălui şi asupra altor afecţiuni cerebrale, atunci ar fi o decizie înţeleaptă ca bărbaţii tineri să îşi colecteze sperma şi să o stocheze la rece pentru folosirea sa ulterioară”.

Descoperirea cercetătorilor nu are doar aspecte negative, susţin aceştia. Mutaţiile genetice reprezintă baza selecţiei naturale, explică Dr. Stefánsson. „Aşadar, s-ar putea spune că ceea ce este rău pentru următoarea generaţie este bun pentru viitorul speciei noastre”, concluzionează doctorul.

Surse: New York Times, Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase