Home » D:News » Motivul pentru care boala Alzheimer face ravagii printre femei

Motivul pentru care boala Alzheimer face ravagii printre femei

Motivul pentru care boala Alzheimer face ravagii printre femei
Publicat: 29.08.2012
Avem neapărat nevoie de medicamente noi şi eficiente pentru prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, se pare că cercetările de până acum nu s-au îndreptat în direcţia bună.

Experţii spun că noile tratamente nu au fost găsite deoarece majoritatea studiilor s-au axat pe observarea creierului masculin, în condiţiile în care femeile sunt mai predispuse la această boală. Noi studii susţin că hormonii ar fi responsabili de acest lucru, sugerând că terapia hormonală de substituţie s-ar putea dovedi eficientă.

În ultimul timp, mai multe studii au demonstrat că există diferenţe între creierele femeilor şi cele ale bărbaţilor. De exemplu, este mult mai posibil ca femeile să sufere de depresie dar, cu toate acestea, ele sunt mai puţin vulnerabile când vine vorba de leziuni cerebrale produse în urma accidentelor de maşină. Dar, de cele mai multe ori, cercetătorii ignoră aceste diferenţe care pot deţine secretul stopării Alzheimer-ului.

Din aceste motive, Glenda Gillies, profesor de farmacologie neuroendocrină la Imperial College London, susţine că este imperios necesar să colectăm cât mai multe date referitoare la aceste diferenţe, în condiţiile în care femeile, care trăiesc mai mult decât bărbaţii, sunt mai predispuse la Alzheimer.

Este deja un fapt cunoscut că victimele acestei boli prezintă depozite de proteine specifice la nivelul creierului. Ceea ce nu se ştie este faptul că, în funcţie de sex, aceste aglomerări se găsesc în locuri diferite din creier. La aproape 90% dintre bolnavii de sex masculin, ele se găsesc în hipotalamus, o arie centrală care controlează, printre altele, foamea şi sexul. În schimb, la femei, numai în 10% din cazuri ele sunt localizate aici. De regulă, la femei, depozitele de proteine se întâlnesc într-o zonă implicată în producţia de acetilcolină. Din acest motiv, bărbaţii şi femeile care suferă de Alzheimer au simptome diferite.

Recent, mai multe cercetări au arătat că femeile au simptome mai puternice chiar şi atunci când aglomerările lor de proteine nu sunt mai mari decât cele ale bărbaţilor. Comparând bărbaţi şi femei aflaţi aparent în acelaşi stadiu al bolii, se observă că, la femei, declinul este mai rapid.

Mai mult, se pare că majoritatea testelor pentru descoperirea tratamentelor au fost efectuate pe creierele şobolanilor de sex masculin. În general, oamenii de ştiinţă aleg şobolanii masculi pentru că ei tind să reacţioneze într-un mod mai calm decât femelele. Tocmai din acest motiv, unii experţi sunt de părere că tratamentul eficient nu a fost descoperit încă din cauza faptului că savanţii au ignorat diferenţele dintre sexe.

Acum, însă, neurologul Walter Rocca făcut o descoperire importantă mai ales pentru femeile care au suferit intervenţii chirurgicale pentru înlăturarea ovarelor înainte de menopauză. Atunci când o femeie suferă o histerectomie (îndepărtarea chirugicală a uterului), adesea, chirurgul înlătură şi ovarele. Aceast intervenţie creşte riscul de apariţie a Alzheimer-ului cu 140%, pentru că ovarele au rolul de a produce hormonul estrogen ce ajută la protejarea creierului.

„Medicii se tem adesea să prescrie tratament cu estrogen din cauza legăturii pe care acesta o are cu cancerul sau bolile de inimă. Dar ultimele descoperiri demonstrează că în prezenţa estrogenului, administrat în preajma apariţie menopauzei, creierul este mult mai puţin avariat”, a explicat Rocca .

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase