Home » Știință » Upgrade-ul uman

Upgrade-ul uman

Publicat: 06.10.2006
In Marea Britanie, omul de stiinta Kevin Warwick (foto) este considerat de catre multi primul cyber-om din istoria umanitatii. Warwick, 53 de ani, profesor de cibernetica la Reading University, si-a pus in cap o buna parte din lumea stintifica atunci cand, in 1998, impreuna cu o echipa de neurochirurgi de incredere, a decis sa-si implanteze in brat niste microcipuri, in cadrul proiectului denumit Cyborg 1.0.

A facut-o pentru ca, in ceea ce-l priveste, faptul de a se fi nascut ca fiinta umana echivaleaza cu un banal accident al destinului, o coincidenta, o greseala ce poate fi remediata. Si, in plus, dupa cum declara, nu se poate sa nu-ti pui pielea la saramura daca vrei sa privesti dincolo de granitele stiintei. Trebuie sa risti pentru a descoperi experientele pe care omul, inchistat in natura sa pur biologica, le pierde si pentru a afla pana unde poti impinge limitele corpului uman pentru a evolua ca specie. La somatia medicilor, Warwick a fost nevoit sa-si scoata implantul dupa doar 9 zile, pentru ca, din pacate, corpul uman tolereaza cu greutate anumite „intruziuni“ si dezlantuie anticorpii.

Warwick nu este insa obisnuit sa renunte. In 2002, la Radcliffe Infirmary din Oxford, a recidivat cu Cyborg 2.0. La capatul a doua ore de interventie in sala de operatie, el a obtinut un nou implant cu care sa se joace. De aceasta data, in cele 11 zile pana cand implantul i-a fost scos, omul de stiinta a experimentat ce inseamna sa treci dincolo de granitele speciei: a simtit senzatii artificiale, si-a trimis sistemul nervos razna pe internet, a comunicat telegrafic cu nevasta si a reusit sa manevreze un robot la mii de kilometri distanta.

Pana una-alta, dupa cum spune profesorul, daca vom compara un computer cu creierul uman, vom vedea imediat ca primul detine enorme avantaje obtinute de pe urma capacitatii memoriei si a puterii de calcul pe secunda. Oamenii au cinci simturi, dar acestea nu furnizeaza decat 5% dintre informatiile pe care organismul nostru le-ar putea primi din exterior. Avand insa in vedere faptul ca sistemul nervos se bazeaza pe un sistem electrochimic, devine posibil ca, actionandu-se asupra acestuia din urma, capacitatile senzoriale si mentale sa fie sporite. Omul de stiinta are planuri mari. Isi doreste o „vedere“ nocturna similara celei a liliecilor si capacitatea de a-si transmite gandurile inspre mintea oricui. Si totusi, ce-o fi simtit cu electrozi in corp? „Nimic deosebit. Cu siguranta, nu frica. Sunt convins ca va veni o zi cand toti vom avea un implant electronic subcutanat si ca oamenii care nu-l vor avea vor deveni o subspecie. Iar eu nu vreau deloc sa fac parte dintr-o subspecie.“  

Si care ar fi avantajele? De exemplu, sa poti gandi in mai mult de trei dimensiuni. In timpul lui Cyborg 2.0, Warwick era capabil sa se miste legat la ochi, servindu-se de ultrasunete, exact cum face in mod normal un liliac in timpul noptii. A condus un scaun cu rotile pe baza semnalelor nervoase emise de creier (si anticipeaza ca in curand va conduce astfel un automobil).

De asemenea, in timp ce fizic se afla la  New York, sistemul sau nervos isi facea de cap pe internet. „Semnalele mele nervoase erau trimise in retea si calatoreau pana in Marea Britanie, unde puteau sa miste o mana robotizata. Dupa aceea se intorceau la New York si puteam sa simt cu degetele mainii mele cu cata forta se miscase mana artificiala pe celalalt continent.“

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase