Home » Istorie » A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze

A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze

Publicat: 24.03.2023
A neglijat să facă o cerere pentru patentarea invenţiei.

Pe 24 martie 1896, fizicianul rus Aleksandr Popov realiza prima transmisie a unui semnal prin unde radio din istorie.

Cu toate acestea, cinstea de a fi inventat transmisia radio nu i-a revenit lui deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea invenţiei.

Aleksandr Popov s-a născut în satul Turinskie Rudniki, în Munţii Ural, în familia unui preot. În tinereţe s-a arătat interesat de ştiinţele naturii, iar tatăl s-a străduit să-i asigure o educaţie cât mai bună. A urmat cursurile seminarului din Perm, iar apoi ale Universităţii de stat din Sankt Peterburg. După absolvire, Popov a început să lucreze ca asisten într-unul dintre laboratoarele universităţii, iar apoi a plecat să predea la Şcoala rusă de torpile navale din Kronstadt din insula Kotlin.

În 1894, el a costruit primul lui receptor radio, un detector de unde electromagnetice. Acest aparat a fost perfecţionat mai apoi, fiind transformat în detector de fulgere şi a fost prezentat Societăţii ruse de fizică şi chimie pe 7 mai 1895.

În martie 1896, Popov a efectuat transmisii radio între diferite cladiri ale capitalei. După ce a aflat de sistemul lui Guglielmo Marconi, Popov a efectuat comunicaţii între o navă şi o staţie terestră de recepţie pe distanţe de la 10 km (1898) până la 50 km (1899).

Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 24 martie:

1818 – Au fost deschise cursurile Şcolii româneşti de la Sf. Sava din Bucureşti, condusă de Gheorghe Lazăr, profesor de matematică şi geografie.

1874 – Se înfiinţează Agenţia diplomatică română la St. Petersburg, capitala Rusiei ţariste.

1882 – Robert Koch (1843-1910), medic şi microbiolog german, a anunţat descoperirea bacilului tuberculozei.

1885 – S-a născut muzicologul şi filozoful Dimitrie Cuclin (m. 7 feb 1978).

1905 – A încetat din viaţă scriitorul francez Jules Verne (n. 8 feb 1828), părintele romanului de anticipaţie modern, autor printre numeroase alte volume, a celebrei călătorii ’’De la Pământ la Lună’’.

1909 – S-a născut Richard Wurmbrand (m. 17 feb 2001), deţinut politic în regimul comunist şi misionar creştin.

1911 – A încetat din viaţă Nicolae Densuşianu, jurist şi istoric român, membru corespondent al Academiei Române. A rămas cunoscut mai ales prin lucrarea „Dacia preistorică” (n. 18 apr. 1846).

1965 – Chivu Stoica, membru de frunte al Partidului Comunist Român, preia funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, în urma decesului liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

1972 – Guvernul britanic a reintrodus administraţia directă asupra provinciei Ulster (Irlanda de Nord).

1989 – Catastrofă ecologică provocată de petrolierul Exxon Valdez, care deversează accidental 240000 barili de petrol în apele insulei Prinţul William din golful Alaska.

1990 – S-a înfiinţat Serviciul Român de Informaţii (SRI) la organizarea căruia a contribuit Virgil Măgureanu, primul director al instituţiei.

1993 – Universitatea Bucureşti a decernat titlul de Doctor Honoris Causa omului de ştiinţă Jacques Yves Cousteau.

1993 – Guvernul Nicolae Văcăroiu a înfiinţat Consiliul pentru Minorităţi Naţionale, la şedinţele acestui for urmând să participe cîte doi reprezentanţi ai organizaţiilor etnice legal constituite.

1996 – Biochimistul american Shannon Lucid îşi începe activitatea pe staţia spaţială Mir, unde va rămîne timp de cinci luni, fiind prima femeie astronaut din SUA care lucrează pe o staţie spaţială.

1997 – Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, şi-au exprimat sprijinul faţă de reformele financiare şi politice menite să pregătească România pentru aderarea la UE.

1999 – Secretarul general al NATO, Javier Solana a ordonat lansarea bombardamentelor aeriene împotriva Iugoslaviei, oprite la 10 iunie, după retragerea trupelor iugoslave din provincia sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză.

1999 – Fostul premier italian Romano Prodi a fost desemnat, la summit-ul Uniunii Europene de la Berlin, la conducerea viitoarei Comisii Europene, funcţie în care l-a înlocuit pe luxemburghezul Jacques Santer.

2001 – S-au încheiat lucrările summitului UE de la Stockholm, axat pe problema liberalizării pieţelor electrice şi a gazelor naturale.

2002 – Halle Berry devine prima actriţă afroamericană care cîştigă premiul Oscar la secţiunea ’’Cea mai bună actriţă’’, pentru rolul din ’’Mingea monstrului’’.

2003 – A încetat din viaţă academicianul inginer Constantin Aramă (29 sept. 1919).

2004 – Gregorian Bivolaru, liderul Mişcării pentru Integrarea Spirituală în Absolut (MISA) a fost dat în urmărire generală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase