Home » Istorie » Cine erau imigranţii misterioşi ai Romei? O descoperire care dovedeşte ce s-a întâmplat acum 2.000 de ani

Cine erau imigranţii misterioşi ai Romei? O descoperire care dovedeşte ce s-a întâmplat acum 2.000 de ani

Publicat: 13.02.2016
Un nou studiu a sugerat că Roma atrăgea imigranţi din cele mai îndepărtate colţuri ale imperiului său, chiar şi acum 2.000 de ani.

Analizele scheletelor găsite îngropate în două cimitire antice ale Romei datează din secolele  I şi III d. Hr. Opt dintre ele erau din Africa de Nord şi Alpi. Migranţii, care în mare parte erau copii şi bărbaţi, au fost îngropaţi în morminte simple şi ar fi fost săraci, sugerând ideea că aceştia au venit în oraş pentru a găsi aici succesul. O altă ipoteză este că aceştia ar fi fost sclavi aduşi în oraş de către stăpânii lor imperiali.

Kristina Killgrove, antropolog la Universitatea de Vest din Florida, care a condus cercetarea, a declarat că rezultatele au demonstrat că oraşul nu a atras doar elita bogată care îşi permiteau să călătorească, dar şi descendenţi din cele mai sărace medii.

”Cu privire la înmormântări: sunt simple, cu puţine bunuri îngropate. Nu ştim cine a fost înhumat acolo, dar natura simplă a înmormântării sugerează că nu au descendent de elită. Înregistrări istorice ne spun că oamenii au venit la Roma, atât în ​​mod voluntar  pentru a-şi găsi de lucru, pentru căsătorie, ca ucenici sau pentru educaţie, cât şi involuntar, ca sclavi”, a declarat Kristina Killgrove.

Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista Public Library of Science One, au analizat rămăşiţele a 105 schelete găsite îngropate în necropolele Cala Bertone şi Castellaccio Europarco din Roma.

Prin examinarea rapoartelor izotopice ale oxigenului, stronţiului şi carbonului din dinţi şi schelete, oamenii de ştiinţă au fost capabili să construiască o imagine despre originea lor geografică şi obiceiurile alimentare.

Cercetătorii au spus că, în timp ce Roma antică importa cereale şi produse alimentare din diferite părţi ale imperiului său, cum ar fi Egiptul, cel puţin patru persoane din cele găsite în cimitire, inclusiv doi copii, un adolescent şi o adolescentă, par să fi ajuns la Roma de la o climă mai uscată asemeni celei din Africa de Nord.

Doi adulţi de sex masculin, unul de 50 de ani şi un adolescent,  au venit cel mai probabil din Alpi.

Cercetătorii au descoperit că şi regimul alimentar al indivizilor s-ar fi schimbat în mod semnificativ de când s-au mutat la Roma, eventual, s-au adaptat la bucătăria locală, care consta în cea mai mare parte în grâu, legume, carne şi peşte.

Killgrove şi colegii ei au publicat în raportul lor că rezultatele pot începe să ofere o imagine a modului în care migranţii se integrau în oraş şi care au fost efectele sosirii lor asupra rezidenţilor locali.

„Îngroparea într-o necropolă era accesibilă pentru clasele inferioare, în timp ce îngroparea într-un mausoleu costa mai mult. Aceste date de izotopi pot demonstra că migraţia putea lua o formă economică, legată de statut. Acest studiu începe să răspundă la întrebările precum: Cine a migrat la Roma? De unde şi care a fost experienţa lor şi destinaţia?”, a explicat în raport Kristina Killgrove.

Căderea Imperiului Roman de Vest a fost cauzată de o varietate de factori, inclusiv migrarea populaţiei, creşterea presiunii ”barbarilor” asupra culturii romane şi pierderea teritoriului în est.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase