Home » Istorie » André Citroën, industriaşul care a pus bazele unui imperiu auto

André Citroën, industriaşul care a pus bazele unui imperiu auto

André Citroën, industriaşul care a pus bazele unui imperiu auto
Publicat: 29.03.2016
Andre-Gustave sau André Citroën s-a născut în 1878 în Paris într-o familie numeroasă, fiind al cincilea copil la părinţi, şi a devenit un industriaş francez cunoscut în lume datorită automobilului care îi poartă numele

Numele Citroen provine de la „Limoenman”, care în limba olandeză înseamnă „omul cu lămâi mici”, apoi a fost schimbat în Citron (lămâie), apoi când familia s-a mutat la Paris, în 1873, numele a suferit o nouă transformare: Citron a devenit Citroën, potrivit Business Magazin.

André Citroën a fost fascinat de romanele lui Jules Verne, iar construcţia turnului Eiffel l-a făcut să îşi dorească să devină inginer. André a absolvit Ecole Polytechnique în 1898, apoi a lucrat ca inginer şi designer industrial. După absolvire a vizitat Polonia, locul de naştere al mamei sale, care murise recent.

În acea călătorie, André Citroën a descoperit un procedeu de tăiere a angrenajelor în formă de „V”, a intuit mai multe posibilităţi de utilizare a procedeului şi a cumpărat brevetul.

În 1908, a fost angajat la automobilele Mors şi a reuşit să crească producţia companiei de la 125 de automobile pe an la 1.200. La vârsta de 24 de ani, a pus bazele primei sale companii La Société des Engrenages Citroën (compania de angrenaje), pe care o transformă după Primul Război Mondial într-o companie de produs automobile. Prima maşină Citroën a ieşit de pe linia de asamblare în 1919. De-a lungul anilor construieşte mai multe fabrici în Franţa, iar în 1932, Citroën a devenit al patrulea producător de automobile din lume ca mărime.

Citeşte continuarea în Business Magazin!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase