Home » Istorie » Primul european care a călătorit până la izvoarele Nilului a fost un TRANSILVĂNEAN – FOTO

Primul european care a călătorit până la izvoarele Nilului a fost un TRANSILVĂNEAN – FOTO

Publicat: 01.08.2016
Transilvăneanul a ajuns în Cairo, în anul 1850.

Casa Binder din Sebeş iese în evidenţă prin trei basoreliefuri neobişnuite pentru această zonă: ele reprezintă oraşul Cairo, Sfinxul şi Piramidele, ruinele templului lui Isis din Insula Philae de lângă Assuan şi o caravană în deşert, în mijlocul căreia se află un explorator.

Temerarul reprezentat pe frontispiciul casei  este Franz Binder, spirit ce poate fi oricând aşezat printre marii exploratori ai lumii. Pentru vremurile sale, a avut un destin de-a dreptul incredibil. Istoria ilustrei sale familii, cea a farmaciştilor Mauksch, este legată de întemeierea multor farmacii din Transilvania, dintre care una a devenit astăzi Muzeului Farmaciei de la Cluj.

Basoreliefurile de pe faţada Casei Binder din Sebeş (Foto:rador.ro/povestisasesti.com)

Franz Binder s-a născut în anul 1824, în oraşul Sebeş. Iniţial şi el a dorit să devină farmacist, în buna tradiţie a familiei sale şi a locuit o perioadă la Ploieşti. S-a pregătit pentru meseria de farmacist, dar la 25 de ani a pornit în căutarea aventurii. Îl îndemna la drum dorinţa de a-şi regăsi fratele vitreg, Samuel Mauksch, angajat în serviciul militar egiptean, căruia i se pierduse urma. Binder a pornit mai intâi spre Constantinopol, iar de acolo spre Bagdad, prin Alep, călare pe un catâr, în cautarea fratelui.

Drumul său şi peripeţiile prin care a trecut este consemnat atât de dr. E. Kurt Binder, un nepot de-al său, în broşura „Călătoriile şi aventurile unui sas din Transilvania” (1930), cât şi de Franz Remmel, în cartea „Călătorind peste şapte mări” (1984), bazându-se pe jurnalul de călătorie al lui Binder. După cum afirmă Remmel, Binder a construit cu mâna sa o plută, cu care a navigat în jos, pe Tigru, spre Bagdad.

Nereuşind să dea de urma fratelui său vitreg, Binder se întoarce la Alep cu caravana, iar de acolo se îndreaptă spre Cairo. În anul 1850, ajunge în capitala Egiptului, dar nereuşind să găsească un post de farmacist, va lucra ca tăietor de furnir, cofetar sau fabricant de bere.

Citeşte continuarea articolului pe rador.ro

Vă mai recomandăm şi: 5 Descoperiri pe care nimeni nu le poate explica – FOTO

                                           O schiţă realizată de Leonardo da Vinci ia prin surprindere lumea ştiinţifică. Sunt PRIMELE dovezi scrise – FOTO

                                             Incredibila descoperire din Rusia: Ce s-a găsit sub ”Ţarina Ekaterina I”?


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase