Home » Istorie » Arheologii au făcut publice imagini cu un mozaic unic în lume. L-ar putea înfăţişa pe unul dintre cei mai importanţi lideri din istorie – FOTO

Arheologii au făcut publice imagini cu un mozaic unic în lume. L-ar putea înfăţişa pe unul dintre cei mai importanţi lideri din istorie – FOTO

Publicat: 22.09.2016
Artefactul are o vechime de aproximativ 1.600 de ani.

După ani de studii şi cercetări, arheologii au făcut publice imaginile unui mozaic descoperit printre ruinele unei sinagogi din epoca romană, într-un sit din Israel cunoscut sub numele de Huqoq. Artefactul, unic în lume, datează din secolul V d.Hr. şi înfăţişează o întâlnire între doi lideri, dintre care unul pare să fie un general care îşi conduce trupele. 

Scenele redate în mozaic includ şi elefanţi echipaţi pentru luptă, ceea ce i-a determinat pe specialişti să creadă că este vorba de povestea macabeilor, liderii iudei care, la jumătatea secolului IV î.Hr., au iscat o revoltă împotriva Imperiului Seleucid condus de urmaşii generalilor lui Alexandru cel Mare.

Coordonatoarea cercetării în timpul căreia a fost descoperit mozaicul, Jodi Magness (Universitatea din Carolia de Nord), a mers şi mai departe, susţinând că în prim-planul lucrării este redată întâlnirea fictivă dintre Alexandru Macedon şi marele preot al Ierusalimului.

,,După moartea lui Alexandru, în 323 î.Hr., atunci când faima sa s-a răspândit şi importanţa sa a devenit evidentă, datorită modului în care a schimbat imaginea Orientului Apropiat, evreii, la fel ca alte popoare antice, au căutat să se asocieze cu el şi cu măreţia lui. Din acest motiv, au început să circule legende cum este aceasta”, susţine Jodi Magness. 

Mozaicul descoperit de arheologii americani (Foto:nationalgeographic.com/Mark Thiessen)

Arheologul american consideră că mozaicul ar trebui citit de jos în sus. Astfel, în registrul inferior este reprezentată una dintre numeroasele bătălii pe care Alexandru cel Mare le-a purtat în timp ce încerca să îşi extindă imperiul în estul Mediteranei. În registrul de mijloc este reprezentat marele preot al Ierusalimului, în compania unor nobili şi a altor preoţi. În registrul superior, marele preot şi însoţitorii săi se întâlnesc cu Alexandru Macedon şi cu trupele sale.  

Karen Britt şi Ra’anan Boustan, doi dintre membrii echipei de investigaţie coordonate de Jodi Magness, susţin, însă, că scenele ar trebui interpretate într-un alt mod, deoarece ele redau atacul seleucid condus de regele Antiochus al VII-lea împotriva Ierusalimului, în anul 132 î.Hr.

La fel fel ca şi cercetătoarea americană, Britt şi Boustan spun că mozaicul ar trebui citit de jos în sus. În registrul inferior ar apărea o scenă în timpul căreia sunt ucişi soldaţi seleucizi şi un elefant. În registrul mijlociu ar apărea tineri iudei conduşi în bătălie de marele preot Yohanan Hyrcanus I. În registrul superior ar apărea Hyrcanus şi Antiochus, în timp ce negociază un armistiţiu. 

Magness este de părere că, până în momentul în care nu vor fi efectuate studii suplimentare, mozaicul descoperit va continua să rămână un mister. Cercetătoarea speră, totuşi, că, odată cu publicarea imaginilor, istoricii şi arheologii vor veni cu soluţii argumentate ştiinţific, care vor desluşi enigma artefactului antic. 

Sursa: nationalgeographic.com

Vă mai recomandăm şi: Cel mai lung mozaic din lume (FOTO)

                                            Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile lui Hercule, a fost descoperit în Cipru – VIDEO

                                         Un mozaic antic cu un ”schelet NESĂBUIT” îi uimeşte pe arheologi. Mesajul pe care îl transmite este şi mai surprinzător – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase