Home » Istorie » 8 oraşe misterioase subterane – GALERIE FOTO

8 oraşe misterioase subterane – GALERIE FOTO

Publicat: 22.01.2017
De-a lungul timpului, oraşele subterane au fost folosite ca adăpost pe timp de război, catastrofe naturale sau ca locuri sacre.

Derinkuyu

Sursa: Wikimedia Commons

În regiunea Cappadocia, din Turcia, se află numeroase oraşe, dar niciunul la fel de spectaculos precum Derinkuyu. Acesta este construit pe mai multe niveluri şi datează din secolul VIII î.e.n şi cel mai probabil avea rolul de a oferi adăpost pe timp de război. Era o metropolă în toată regula, conţinând toate elementele unui oraş din acea perioadă, de la şcoli la băi. Acesta putea adăposti până la 20.000 de oameni. Alte urme au fost lăsate şi de creştinii din era bizantină, dar a fost redescoperit abia în 1960, când un localnic a dat de tunelurile lui când îşi renova casa.

Naours

Sursa: Wikimedia Commons

Localizat în nordul Franţei, oraşul Naours are 2 mile de tuneluri şi peste 300 de camere. A fost construit la o adâncime de 30 de metri în secolul III e.n. A făcut parte dintr-o mină romană, iar apoi a fost extins într-o aşezare. Putea adăposti 3000 de oameni şi, de asemenea, a fost folosit în perioada medievală pentru a adăposti localnicii pe timp de război. A fost redeschis în secolul XIX ca punct turistic.

Mina de sare Wieliczka

Sursa: Wikimedia Commons

Cunoscută şi sub numele de Catedrala subterană de sare, mina de sare din Polonia este un complex masiv de camere subterane. Situl datează din 1200, când minerii au coborât pentru a exploata sare. Şi-a oprit activitatea abia în 2007, după mai bine de 700 de ani de funcţionare, în prezent fiind punct turistic important.

Lalibela

Sursa: Wikimedia Commons

În secolul XII e.n., un rege creştin a ordonat construirea mai multor biserici în localitatea etiopiană Lalibela. Acest „Nou Ierusalim” este cunoscut pentru faptul că aceste clădiri au fost modelate direct în roca vulcanică. Cea mai cunoscută clădire este Biserica Sfântul Gheorghe. Acestea sunt conectate printr-o reţea de tuneluri subterane. Acum acestea sunt considerate un loc sacru de Biserica Ortodoxă Etiopiană şi adună 100.000 de credincioşi în fiecare an.

Oraşul subteran din Beijing

Sursa: Creative Commons

În anii ’60 şi ’70, de teama unui război nuclear, guvernul chinez a ordonat construirea unui oraş subteran mamut, cunoscut şi sub numele de Dixia Cheng, capabil să adăpostească un milion de oameni. Acesta avea toate utilităţile unui oraş modern, de la şcoli, spitale, la săli de cinema. Unele tuneluri erau suficient de largi pentru trecerea tancurilor. De la începutul anilor 2000, a devenit o atracţie turistică.

Petra

Sursa: Wikimedia Commons

Acest sit este printre cele mai faimoase. De asemenea, zona este locuită din preistorie, dar şi-a atins apogeul acum 2000 de ani când au fost modelaţi versanţii de gresie. În timpul acestui apogeu, putea adăposti până la 20.000 de oameni.. A fost aqbandonat în jurul secolului VII pentru a fi redescoperit în secolul XIX.

Orvieto

Sursa: Wikimedia Commons

Sub oraşul italian Orvieto există o aşezare subterană ce datează din perioada etruscilor. De-a lungul secolelor, a devenit un adevărat labirint, cu nu mai puţin de 1200 de tuneluri, camere şi galerii. În afară de locuri sacre etrusce, aşezarea a fost folosită şi pentru adăpost în perioade de război. Chiar şi în al Doilea Război Mondial, oamenii au folosit unele părţi pentru acest scop.

Burlington

Sursa: Wikimedia Commons

Acest adăpost a fost construit de guvernul britanic în timpul Războiului Rece, în eventualitatea unui război atomic. Şi-a început construcţia în anii ’50 şi conţinea birouri, facilităţi medicale şi toate utilităţile unui oraş modern. A rămas parţial operaţional până în 2004, când a fost declasificat.

Sursa: History

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 oraşe care par să fi ieşit direct dintr-o poveste. FOTO

Top 10 oraşe unde se trăieşte cel mai bine

Derinkuyu — cel mai mare şi mai misterios oraş subteran descoperit până acum

Tunel spectaculos cu cascade subterane, vechi de peste 260 de ani, sub un oraş din România – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase