Home » Istorie » Cea mai mare greşeală din istoria ştiinţei. Nu au fost armele sau bombele, însă de la ea au pornit războaie şi genocide

Cea mai mare greşeală din istoria ştiinţei. Nu au fost armele sau bombele, însă de la ea au pornit războaie şi genocide

Cea mai mare greşeală din istoria ştiinţei. Nu au fost armele sau bombele, însă de la ea au pornit războaie şi genocide
Publicat: 28.12.2016
Ştiinţa este unul dintre cele mai remarcabile inovaţii ale omenirii. Aceasta a fost o sursă de inspiraţie şi înţelegere a schimbărilor sociale, economice şi medicale. Însă, unele descoperiri au adus mai multe distrugeri decât beneficii. Iată una dintre cele mai mari greşeli din istoria ştiinţei.

Una dintre cele mai mari greşeli din istoria ştiinţei a fost împărţirea oamenilor în diferite rase. Teoria a stat la baza unor acte barbare, a sclavismului şi a genocidelor.  În prezent, este utilizată pentru explicarea inegalităţilor sociale. 

Rasele umane au fost inventate de antropologi precum Johann Friedrich Blumenbach în secolul XVIII, pentru clasificarea noilor grupuri de oameni descoperite şi exploatate în timpul expansiunii colonianismului european.  

De la început, natura subiectivă a clasificării rasei a fost recunoscută la nivel global. În mare parte, rasa era justificată prin diferenţele culturale şi de limbă dintre grupurile de oameni şi nu prin diferenţele biologice.  Până în secolul XX, existenţa raselor a fost considerată ca un drept natural deoarece antropologii doreau să explice din punct de vedere biologic diferenţele psihologie, inclusiv inteligenţa, educaţia şi diferenţele socioeconomice dintre grupurile de oameni. 

Unul dintre criticii teoriei rasiale a fost antropologul american Ashley Montagu care scria, în 1941, ,,această omletă numită ,,rasă” nu poate exista în afara statisticilor la care a fost redusă de imaginaţia antropologilor”. 

În prezent, în cadrul unui studiu ce a implicat mai mult de 3.000 de atropologi, aceştia au răspuns la anumite subiecte privind existenţa reală a rasei, rolul acesteia în medicină, în testele genetice şi utilizarea termenului în prezent.

Afirmaţia ,,populaţia umană poate fi subdivizionată în rase biologice” a fost infirmată cu un procent de 86%. Totodată, afirmaţia ,,categoriile rasiale sunt determinate biologic”  antropologii au infirmat-o cu un procent de 88%. 

În urma studiului nu se poate spune că există un consens între antropologi asupra faptului că rasele nu sunt reale. 

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase