Home » Istorie » Spioane legendare care au sfidat prejudecăţile vremurilor

Spioane legendare care au sfidat prejudecăţile vremurilor

Spioane legendare care au sfidat prejudecăţile vremurilor
Publicat: 15.03.2017
Operează din umbră, lumea nu trebuie să ştie cine sunt. Dar, uneori, cortina cade şi le este dezvăluită identitatea – spionii sunt demascaţi şi poveştile lor rămân în istorie, stârnind interesul cititorilor şi inspirând pelicule hollywoodiene.
 Chiar şi celebrul cuceritor Casanova a fost spion, în anii 1774 – 1782, pentru Inchiziţia Veneţiană. Cunoscut ca primul spion american,  Nathan Hale a spionat pentru britanici în timpul Războiului de Independenţă american (1775 – 1783). În secolul al XIX-lea, Piotr Ivanovich Rachkovski a condus Okhrana, serviciul secret al Rusiei imperiale, iar fostul analist de informaţii, americanul Jonathan Jay Pollard, a furnizat date clasificate Israelului.
 
Deşi pare a fi un domeniu preponderent masculin, spionajul a fost cu demnitate, dar şi cu graţie reprezentat şi de numeroase femei. Mai aproape de zilele noastre, o atrăgătoare rusoaică, Anna Chapman, fiică de diplomat, cu un gust deosebit pentru viaţa de lux, a fost arestată la New York, în iunie 2010, sub suspiciunea de a fi lucrat în cadrul unei reţele de programe ilegale de spionaj, în cadrul agenţiei de informaţii externe a Rusiei, SVR (Sluzhba Vneshnei Razvedki). Ea a fost deportată înapoi în Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri.
 
indexNici vremurile îndepărtate nu sunt mai prejos în materie de spionaj, intrigile istoriei fiind ţesute şi de iscusinţa unor femei-spion. Aşa-numitul Escadron Zburător a fost creat în secolul al XVI-lea de Caterina de ‘ Medici, regina Franţei, soţia regelui Henric al II-lea, ca proprie reţea de spioane. Se spune că recruta femei frumoase, care să aibă legături intime cu bărbaţi influenţi de la Curte, pentru a le afla secretele şi a i le transmite ei. Membră a faimosului Escadron Zburător a fost şi Charlotte de Sauve (1551 – 1617), amanta regelui Henry de Navarra, care a spionat pentru regină. Şi Napoleon Bonaparte s-a bucurat de serviciile unei femei-spion, Madame d’Oettlinger, care a jucat, se pare, un rol ingrat în căderea Ducelui de Enghien şi în spionarea Regelui Gustav al IV-lea Adolf al Suediei, în timpul şederii acestuia în Germania.
 
Citeşte continuarea pe Rador.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase