Home » Istorie » Misterul trădării din familia Frank. Cine a condus-o către moarte pe Anne Frank şi pe cei trei membri ai familiei sale

Misterul trădării din familia Frank. Cine a condus-o către moarte pe Anne Frank şi pe cei trei membri ai familiei sale

Publicat: 04.06.2017
Pe 4 august 1944, naziştii au ocupat oraşul Amsterdam şi au arestat opt evrei ce se ascundeau într-o anexă aflată în spatele unui raft cu cărţi. Printre prizonieri se afla Anne Frank, o tânără de 15 ani care şi-a petrecut doi ani din viaţă alături de familia sa într-o casă înghesuită.

Jurnalul pe care Anne l-a scris este considerat, în prezent, una dintre cele mai importante dovezi ale Holocaustului, însă circumstanţele arestării sale au fost mereu un mister, informează History.  Unii istorici susţin că o anumită persoană le-ar fi indicat naziştilor anexa în care se afla Anne şi familia sa. 

Tatăl lui Anne Frank, Otto, a fost singurul membru al familiei care a supravieţuit deportărilor din lagărul de concentare, fiind prima persoană care a afirmat că o anumită persoană a ajutat naziştii să-i găsească.  După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Otto Frank a sugerat că vina ar fi fost a lui Willlem van Maaren, unul dintre angajaţii depozitului. 

În timp, Van Maaren a devenit subiectul multiplelor investigaţii asociate trădării, inclusiv un proces intentat de faimosul ,,vânător” de nazişti Simon Wiesenthal. Însă în niciunul dintre cazuri nu i-a fost dovedită vinovăţia. 

Sursa: Wikimedia Commons

La câţiva ani de la publicarea jurnalului lui Anne, investigatorii şi istoricii au propus alte persoane care ar fi putut trăda familia Frank.  Printre aceştia se afla Lena Hartog, soţia proprietarului depozitului, şi Nelly Voskujil, sora unuia dintre ajutoarele lui Otto. În 2002,  autoarea Carol Ann Lee a afirmat că informatorul a fost Tonny Ahlers, un simpatizant care a fost anterior asociat lui Otto Frank.  Propriul fiu al lui Ahlers a propus teoria conform căreia tatăl său ar fi fost iniţiatorul, însă în urma unei investigaţii a autorităţilor olandeze nu s-au descoperit dovezi ale vinovăţiei acestuia. 

Cea mai recentă teorie a apărut în 2016, când membrii muzeului Anne Frank House din Amsterdam au afirmat că tragicul accident ar fi fost doar o întâmplare. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase