Home » Istorie » Cele 11 zile. Motivul din spatele dispariţiei MISTERIOASE a faimoasei scriitoare Agatha Christie

Cele 11 zile. Motivul din spatele dispariţiei MISTERIOASE a faimoasei scriitoare Agatha Christie

Publicat: 25.06.2017
Pe 3 decembrie 1926, Agatha Christie s-a ridicat din fotoliul său, a urcat scările şi a sărutat-o de noapte bună pe fiica sa de doar 7 ani, Rosalind. După ce a coborât, s-a urcat în maşina sa şi a dispărut timp de 11 zile.

Dispariţia ei a provocat o mobilizare masivă. Agatha Christie era o scriitoare faimoasă, în cazul dispariţiei ei au fost alocaţi peste 1000 de poliţişti şi sute de civili. Pentru prima dată în istorie fiind implicate şi avioane în cadrul cercetărilor, informează History Extra. 

Secretarul de stat de atunci William Joynson-Hicks a urgentat căutările. Doi dintre cei mai faimoşi scriitori de proză criminalistică din Marea Britanie, Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes şi Dorothy L. Sayers, au fost contactaţi pentru a-i ajuta pe poliţişti în cadrul căutărilor. 

La scurt timp, poliţiştii i-au detectat maşina scriitoarei. Vehiculul a fost găsit abandonat în Nelands Corner. Însă, în maşină nu era niciun semn al prezenţei scriitoarei sau a altei persoane. La câteva zile, presa a început să creeze ipoteze privind dispariţia ei. Unele  tabloide afirmau că aceasta s-a sinucis în timp ce altele considerau că este doar un tip de publicitate mascată. Chiar şi un mediu a încercat să o localizeze pe Agatha cu ajutorul puterilor sale, la cererea lui Arthur Conan Doyle. 

În a doua săptămână de căutări, veştile privind dispariţia scriitoarei s-au răspândit cu rapiditate, imaginea ei aflându-se pe prima pagină din New York Times. 

Pe 14 decembrie, la 11 zile de la dispariţia ei, Agatha Christie a fost localizată. A fost găsită în siguranţă într-un hotel din Harrogate, dar circumstanţele stranii prin care a ajuns acolo au ridicat noi întrebări. Însăşi scriitoarea nu a putut să le furnizeze poliţiştilor informaţii privind modul în care a ajuns la hotel. 

Sursa: Wikimedia Commons

Poliţiştii au ajuns la concluzia că Agatha Christie a plecat de acasă şi a călătorit până în Londra cu maşina. Apoi a cumpărat un bilet de tren până în Harrogate. Aceasta s-a cazat la hotelul Swan Hydro, dar a utilizat numele Theresa Neele, numele amantei soţului ei. 

Agatha nu a încercat să atragă atenţia asupra ei, însă un membru al formaţiei a recunoscut-o şi a anunţat autorităţile. Atunci când soţul său a venit să o ia de la hotel, Agatha nu s-a grăbit să plece, chiar l-a pus să o aştepte în hol în timp ce ea se schimba într-o rochie de seară. 

Agatha Christie nu a discutat niciodată despre zilele în care a dispărut misterios. Soţul său a declarat că femeia a avut o pierde de memorie, dar conform biografului Andrew Norman, romanciera s-ar fi aflat într-o transă psihogenică – o afecţiune rară produsă de traumă şi depresie. 

Norman susţine că modul în care Agatha a adoptat o nouă personalitate şi eşecul de a se recunoaşte în ziar sunt semne ale amneziei psihogenice. La scurt timp, scriitoarea şi-a revenit şi a început din nou să scrie, dar nu a mai putut accepta infidelităţile soţului ei de care a divorţat în 1928. Mai târziu s-a căsătorit cu arheologul Sir Max Mallowan. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase