Home » Istorie » Cine a fost George Pomuţ, românul care a cumpărat Alaska de la ruşi

Cine a fost George Pomuţ, românul care a cumpărat Alaska de la ruşi

Cine a fost George Pomuţ, românul care a cumpărat Alaska de la ruşi
Publicat: 22.10.2017
Acum 150 de ani, în data de 18 octombrie 1867, Statele Unite ale Americii intrau în posesia Alaskăi. Puţini ştiu însă că figura centrală a negocierilor dintre americani şi Imperiul Ţarist pentru această tranzacţie a fost un român: generalul George Pomuţ. El a negociat suma, modestă de altfel, de 7,2 milioane de dolari, pe care americanii au plătit-o ruşilor pentru Alaska.

George Pomuţ s-a născut în anul 1818, în Imperiul Austriac, în oraşul Jula, azi Gyula din Ungaria. Tatăl său era fierar, însă unul înstărit. George Pomuţ a fost trimis la studii la Academia Militară din Viena, iar apoi a fost trimis la cea din Saint-Etienne, din Franţa, scrie RFI.

A fost o perioadă ofiţer austriac, apoi a devenit procuror regal şi, în cele din urmă, a intrat în avocatură. La izbucnirea Revoluţiei maghiare din 1848, George Pomuţ s-a înrolat în armata revoluţionară maghiară, unde a primit gradul de căpitan. După înfrângerea revoluţiei, pentru a scăpa de arest, el s-a refugiat în Italia, apoi în Germania.

În anul 1850, George Pomuţ a decis să emigreze în Statele Unite ale Americii. A debarcat la New York, apoi a plecat în statul Iowa. Acolo, George Pomuţ a devenit bogat. Deţinea o fermă întinsă, acţiuni la mai multe mine de metal şi practica şi avocatura.

Citeşte continuarea pe rfi.ro.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase