Home » Istorie » A fost sau nu iradiat de comunişti Vlad Georgescu, una dintre figurile emblematice ale luptei anti-comuniste?

A fost sau nu iradiat de comunişti Vlad Georgescu, una dintre figurile emblematice ale luptei anti-comuniste?

A fost sau nu iradiat de comunişti Vlad Georgescu, una dintre figurile emblematice ale luptei anti-comuniste?
Publicat: 19.11.2017
În 13 noiembrie 1988, se stingea din viaţă una dintre figurile emblematice ale exilului românesc: Vlad Georgescu. Este vorba de un istoric remarcabil, care, în perioada 1983 – 1988, a fost directorul secţiei româneşti a Radio Europa Liberă din München. Aflaţi din Pagina de istorie circumstanţele morţii sale, pe care mulţi au catalogat-o drept asasinat politic.

Vlad Georgescu s-a născut în anul 1937, într-o familie boierească din Bucureşti. Printre înaintaşii săi se numărau generalul Ion Georgescu, aghiotant al Regelui Carol I, şi Emanoil Porumbaru, fost ministru de externe şi fost preşedinte al Senatului. Vlad Georgescu a urmat cursurile liceului Sfântul Sava, redenumit în perioada comunistă Liceului Nicolae Bălcescu. A studiat, apoi, la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi a obţinut titlul de doctor în Istorie în anul 1970.

Vlad Georgescu a fost repartizat ca cercetător la Muzeul Româno-Rus şi apoi la Institutul de Studii Sud-Est Europene. Prestigiul său ştiinţific i-a adus invitaţia de a preda la universităţi din Occident în perioada de relativă deschidere a regimului comunist. Însă, în 1977, a fost arestat timp de două luni sub acuzaţia de trădare, după ce scrisese un text critic la adresa regimului comunist. Vlad Georgescu a reuşit să emigreze în Occident în anul 1979 şi a devenit una dintre cele mai puternice voci ale exilului românesc, spune profesorul Adrian Niculescu, vicepreşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Citeşte continuarea pe rfi.ro

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase