Home » Istorie » Sisi, împărăteasa iubită de popor dar măcinată de tulburări mintale

Sisi, împărăteasa iubită de popor dar măcinată de tulburări mintale

Publicat: 28.01.2018
Pe 25 aprilie 1854, o tânără melancolică şi timidă se căsătorea cu şeful uneia dintre cele mai puternice case regale din Europa. Elisabeta, cunoscută după porecla sa din copilărie Sisi, se căsătorea la vârsta de 16 ani cu împăratul de 23 de ani Franz Joseph al Austriei. În timpul festivităţilor nunţii, sute de localnici s-au înghesuit să o vadă pe tânăra împărăteasă.

Pătrunderea neobişnuită în viaţa publică a fost urmată de o serie de tragedii care au amplasat-o pe Sisi în aceeaşi linie a soţiilor regale, izolate în palat şi mâcinate de boli mintale. Împărăteasa şi-a plâns fiul care s-a sinucis împreună cu amanta sa în vârstă de numai 17 ani, apoi a plecat în jurul lumii pentru a-şi găsi pacea, însă în cele din urmă a fost ucisă de un anarhist italian. 

Născută în 1837 în Munich, Germania, Sisi a crescut jucându-se în pădurile bavareze alături de ceilalţi şapte fraţi şi surori ale sale. De la tatăl său, ducele Maximilian Joseph, a moştenit credinţa în idealurile democratice progresive şi pacifismul, un lucru neobişnuit pentru regalităţile din acea perioadă. De la mama sa, prinţesa Ludovika, şi-a dezvoltat dragostea pentru intimitate şi frica de îndatoririle publice, conform History

Soţul lui Sisi, Franz Joseph, era muncitor şi iubitor, dar îi lipseau imaginaţia şi umorul. Sisi a fost devastată de noul stil de viaţă pe care trebuia să îl ducă la curtea regală, izolată şi fără prieteni. A născut trei copii în decursul primilor patru ani de căsnicie, dar doar doi dintre ei, prinţul Rudolf şi arhiducesa Gisela, au supravieţuit. Melancolia şi adversiunea pentru viaţa publică erau catalogate de către soţul ei şi mama acestuia ca fiind o copilărie. 

”Nu îţi poţi imagina cât de frumoasă este Sisi când plânge,” spunea soacra sa, arhiducesa Sofia.  În ciuda lipsei de interes pentru viaţa publică, Sisi a captivat publicul cu frumuseţea şi părul său castaniu. Sisi era la fel de atentă la frumuseţea sa precum era şi publicul. Tânăra petrecea ore întregi aranjându-se, trei ore petrecea să-şi aranjeze părul şi încă o oră pentru a obţine faimoasa talie de 48 de centimetri. Obsedată de imaginea sa, SIsi urma o dietă strictă şi efectua o rutină drastică de exerciţii fizice, astăzi aceste lucruri fiind asociate anorexiei. O perioadă a consumat doar supă, iar în ultimii ani ai vieţii sale a consumat doar lapte proaspăt, portocale şi ouă. 

De asemenea, făcea exerciţii zilnic timp de câteva ore. În fiecare palat regal, Sisi avea o cameră în care ridica gantere şi se antrena cu echipamente inspiratele de cele de la circ. După o cădere nervoasă din 1862, Sisi a petrecut cât de mult timp a putut departe de palatul Hofburg din Viena pe care îl cosidera o închisoare. Tânăra a călătorit frecvent în Grecia, Anglia, Irlanda, Elveţia şi Ungaria. La începutul domniei sale, Sisi a devenit interesată de Ungaria. Ea credea că ungurii merită mai multă libertate şi respect şi a colaborat cu prietenul său apropiat, politicianul Gyula Andrassy, pentru a sprijini ţara. 

În 1867, Ungaria a devenit partener egal al imperiului Austro-Ungar. Franz Joseph a fost încoronat rege al Ungariei şi Sisi a devenit regină. Sisi era considerată ”împărăteasa oamenilor”, deseori vizitând spitale sau realizând strângeri de donaţii. Împărăteasa era fascinată de noile inovaţii pentru tratarea bolilor mintale şi a dorit chiar să-şi deschidă propriul spital psihiatric. 

Din  anul 1880 a fost clar că împărăteasa suferea de o boală mintală gravă. Marie Valerie, cea mai mică dintre fiicele sale scria că o găsea deseori pe mama sa râzând isteric în baie. Sisi vorbea deseori despre sinucidere cu soţul său Franz care a apelat la psihiatrii, dar şi la un medium pentru a o trata. În 1889, fiul său şi moştenitor al coroanei, prinţul Rudolf (în vârstă de 30 de ani), a fost găsit mort, fapt ce a dus la declinul lui Sisi. 

Astfel, măcinată de tristeţe, Sisi a început să călătorească singură prin lume şi să facă lucruri considerate extravagante la vremea respectivă. La vârsta de 51 de ani şi-a tatuat o ancoră pe braţ. Împărăteasa a murit pe 10 septembrie 1898 pe când se afla în Geneva. În oraş se afla şi anarhistul italian Luigi Lucheni care venise în Elveţia pentru a-l ucide pe prinţul Henri de Orleans. Însă, aflând de sosirea împărătesei în Geneva, Lucheni s-a apropiat de Sisi în timp ce aceasta se afla pe ponton. Bărbatul a înjungiat-o în spate pe Sisi, care s-a prăbuşit. Deşi medicii au încercat să o salveze, aceasta a murit din cauza sângerării interne. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase