Home » Istorie » FOTO. O piesă rară de şah care datează din secolul al XIII-lea a fost descoperită în Norvegia

FOTO. O piesă rară de şah care datează din secolul al XIII-lea a fost descoperită în Norvegia

Publicat: 05.02.2018
Arheologii de la Norwegian Institute of Cultural Heritage Research (NIKU), care conduc o expediţie în zona Tønsberg, au găsit o piesă cilindrică cu o înălţime de 3 centimetri şi un diametru de 2,6 centimetri inscripţionată cu motive islamice.

Chiar dacă motivele sunt arabe, nu înseamnă neapărat că a fost realizată de artişti arabi, scrie The History Blog.

„Felul în care este realizată piesa, în formă abstractă, fără figuri umane, este în concordanţă cu tradiţia islamică”, a precizat Lars Haugesten de la NIKU. „Nicio altă descoperire de la Tønsberg nu are asemenea detalii, ceea ce înseamnă că piesa este unică”.

Cercetătorii au determinat că piesa este un cavaler. Original, este numită „asb”, ceea ce în persană înseamnă „cal”. Jocul, care în arabă se numeşte shatranj, a fost adus în Europa prin Spania islamică în secolul al X-lea, iar de aici s-a răspândit pe întregul continent în doar câteva secole.

Cea mai veche piesă din Scandinavia este de secol XII şi a fost găsită în Lund, Suedia. Şi aceasta are descendenţe arabe şi are similarităţi cu cea recent descoperită. De asemenea, piesa se aseamănă cu cele peste o mie de piese descoperite la Bergen, Norvegia.

Credit: NIKU/Lars Haugesten

Motivele decorative cu puncte şi cercuri prezentate în imaginea de mai sus sunt însă o raritate, doar şase dintre cele de la Bergen sunt similare.

Tønsberg este cel mai vechi oraş din Norvegia, datând din 871 e.n., de aceea există un interes crescut pentru această regiune, fiind predispusă la multe descoperiri importante precum aceasta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Berserkerii, cei mai aprigi dintre luptătorii vikingi. Furia şi forţa lor în luptă a fost deseori pusă pe seama forţelor demonice

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei luptătoarelor vikinge

GALERIE FOTO. Povestea uimitoare a bisericilor de lemn din Scandinavia. Nordicii le-au construit pe aceleaşi principii folosite în construirea celebrelor bărci cu care au cucerit lumea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase