Home » Istorie » ”Arhitectul Domnului”: Şi-a dedicat viaţa construirii bisericii Sagrada Familia, dar a murit după ce a fost confundat cu un cerşetor

”Arhitectul Domnului”: Şi-a dedicat viaţa construirii bisericii Sagrada Familia, dar a murit după ce a fost confundat cu un cerşetor

Publicat: 19.08.2018
Antoni Gaudi a fost un arhitect catalan care a devenit cunoscut pentru stilul său organic şi formele naturale psihedelice utilizate. Gaudi este pricipala figură a modernismului catalan, mişcare ce contemplă identitatea naţională a Cataloniei.

A obţinut faimă la nivel global şi a fost aclamat de la o vârstă fragedă. Conform Vintage News, Gaudi a câştigat sume uriaşe de bani pentru munca sa şi a putut să-şi fructifice pasiunea. Chiar şi în prezent arhitecţii din întreaga lume caută inspiraţie în lucrările lui Gaudi. Sagrada Familia, capodopera sa neterminată, este considerată una dintre minunile arhitecturale ale lumii moderne. 

Însă Gaudi nu a fost primul arhitect ce a lucrat la Sagrada Familia. Construcţia bazilicei a început în 1882 sub îndrumarea arhitectului catalan Francisco Paula de Villar. Însă Villar s-a retras în următorul an, iar Gaudi i-a luat, fericit, locul. Bărbatul şi-a dedicat ultimii 43 de ani din viaţă construirii bisericii monumentale. În timp ce îmbătrânea a devenit tot mai credincios, obţinând chiar apelativul de ”Arhitectul Domnului”. 

Cu câţiva ani înainte să moară, Gaudi s-a retras din societate şi şi-a abandonat activităţile zilnice pentru a se concentra pe credinţă şi construirea bisericii. S-a mutat în cripta din clădirea neterminată, purta haine vechi şi ponosite şi a renunţat aproape în totalitate la igienă. Atunci când papa Francesco Ragonesi a vizitat Barcelona pentru a vedea Sagrada Familia a fost uimit de amploarea proiectului, dar şi de aspectul de cerşetor al lui Gaudi. Devotamentul fanatic al lui Gaudi l-a făcut pe acesta să-l denumească pe bărbat ”Dante al arhitecturii”. 

Sursa: Wikimedia Commons

Din nefericire, aspectul lui Gaudi i-a adus şi moartea. Pe 7 iunie 1926, arhitectul mergea către biserica Sant Felipe Neri în timp ce a fost lovit de tramvai. Şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost lăsat în acelaşi loc în care a căzut. Trecătorii nu s-au grăbit să-l ajute, crezând că este un om al străzii. În acea perioadă, persoanele străzii erau mult mai marginalizate decât în prezent şi rareori aveau acces la îngrijiri medicale minime. Starea lui Gaudi era critică, iar doctorii care locuiau în apropiere l-au văzut şi l-au transportat la spitalul Santa Crue. 

Deoarece Gaudi nu avea bani sau orice act de identitate la el, medicii nu l-au recunoscut şi i-au oferit îngrijiri medicale minime. A doua zi, capelanul bisericii Sagrada Familia a vizitat spitalul şi l-a recunoscut pe arhitect. Însă, în acel moment, era mult prea târziu pentru Gaudi. Deşi medicii au încercat să îl salveze, bărbatul a murit pe 10 iunie, la trei zile după accident. 

Când a murit Gaudi, biserica era finalizată în proporţie de doar 23%. Construcţia a continuat după moartea sa, dar a fost întreruptă în timpul Războiului Civil din Spania. Deşi lucrările au fost reluate în 1950, data la care va fi finalizată este 2030. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase