Home » Istorie » Originea craniilor alungite din sudul Germaniei, care i-a intrigat pe istorici, este mai bizară decât se considera anterior

Originea craniilor alungite din sudul Germaniei, care i-a intrigat pe istorici, este mai bizară decât se considera anterior

Originea craniilor alungite din sudul Germaniei, care i-a intrigat pe istorici, este mai bizară decât se considera anterior
Publicat: 14.03.2018
În timpul Erei Migraţiei (300 - 700 e.n.), grupuri precum goţii şi vandalii s-au stabilit în Europa, profitând de declinul Imperiului Roman. Un grup care a devenit confortabil a fost cel al bavarilor, care s-au stabilit în sudul Germaniei în jurul celui de al şaselea secol. În cimitirele acestora, arheologii au descoprit ceva extrem de interesant: femei cu craniile alungite. Originea alungirii craniilor a fost îndelung dezbătută, până acum, când un nou studiu genetic indică originea lor.

Mai mult decât atât, descoperirea a contrariat arheologii, întrucât practica era specifică zonelor estice şi sud-estice ale Europei, precum triburile hunilor, scrie National Geographic.

O teorie era că hunii sau alte grupuri au transmis practica şi altor populaţii, ajungând chiar şi în Bavaria de astăzi. Totuşi, un nou studiu arată că femeile cu craniul alungit nu erau de ale locului.

O echipă internaţională de cercetători au analizat recent genomurile a 36 de seturi de oase îngropate în şase cimitire din secolele 5 şi 6 e.n.: 26 de femei, dintre care 14 au arătat semne de modificare artificială a craniului şi 10 bărbaţi. Au mai analizat şi alte cinci mostre, inclusiv rămăşiţele unui soldat roman şi a două femei cu craniul alungit din Crimeea şi Serbia.

Alungirea începea din momentul naşterii, copilăria fiind o perioadă propice pentru deformarea oaselor. Cercetătorii nu ştiu dacă această practică avea o legătură cu anumite standarde de frumuseţe sau indica un statut social.

Folosind studiile genetice, oamenii de ştiinţă au putut indica originea lor şi diferenţele dintre femei. În timp ce bărbaţii aveau origini similare, nu acelaşi lucru se poate spune despre femeile cu craniul alungit. Acestea aveau ochi căprui şi păr blond sau închis, spre deosebire de bărbaţi care erau în mare parte blonzi cu ochi albaştri. Dar acesta este doar vârful aisbergului. Cercetătorii au comparat genele antice cu oamenii moderni şi au găsit diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei.

„Din ce se poate vedea, femeile au adoptat tradiţiile locale, iar modificarea craniilor s-a oprit la ele. Dar de ce aveau gene diferite?” Joachim Burger de la Universitatea Mainz şi autorul studiului, nu ştie cu exactitate, dar are o teorie: au existat schimburi de persoane între populaţii diferite.

Această teorie este confirmată şi de Susanne Hakenbeck de la Universitatea Cambridge, care a aflat că femeile şi bărbaţii aveau diete diferite, ceea ce întăreşte ideea conform căreia femeile proveneau din estul sau sud-estul continentului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu clarifică una dintre cele mai mari enigme din istoria Americii de Sud. De ce unii peruvieni aveau craniul alungit

Aceasta poate fi descoperirea deceniului: o fosilă de om datează de acum 300.000 de ani, cu 100.000 de ani mai mult decât se ştia anterior

Descoperire FASCINANTĂ, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO

TOP 10 descoperiri arheologice din 2017

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase