Home » Istorie » ”Contabilul de la Auschwitz”, Oskar Groening, a decedat

”Contabilul de la Auschwitz”, Oskar Groening, a decedat

Publicat: 14.03.2018
Potrivit rapoartelor din Germania, un fost ofiţer SS, denumit „contabilul de la Auschwitz”, a încetat din viaţă, la vârsta de 96 de ani.

În 2015, Oskar Groening a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru rolul său secundar în uciderea a 300.000 de evrei în lagărul nazist, informează Rador.

Potrivit rapoartelor, el ar fi decedat în spital, în cursul zilei de vineri, fără a fi executat nicio parte din pedeapsă. Rolul lui Groening era de a contoriza obiectele de valoare luate de la evrei, pe măsură ce aceştia ajungeau în lagăr.

Peste un milion de evrei europeni au murit între 1940-1945 în lagărul de la Auschwitz, eliberat ulterior de forţele sovietice ale lui Stalin.

Groening nu şi-a negat niciodată faptele şi a recunoscut că se afla într-un lagăr unde prizonierii aveau o „speranţă de viaţă foarte scăzută”.

În decembrie 2017, un tribunal german a stabilit că fostul gardian SS (Schutzstaffel) Oskar Groening, supranumit „bibliotecarul de la Auschwitz”, în vârstă de 96 de ani, trebuia să ispăşească patru ani de închisoare.

Din cauza vârstei, punerea în aplicare a pedepsei în cazul lui Groening a fost amânată, dar rolul său în uciderea a 300.000 de evrei într-un lagăr de concentrare din Polonia nu a putut fi ignorat.

În luna august 2017, procurorul public din Hanovra a respins cererea de graţiere a apărării. „Considerăm că acesta trebuie să facă închisoare”, afirma procurorul.

Mărturia lui Groening de la proces a avut importanţă istorică şi i-a contrazis pe cei care neagă existenţa Holocaustului, în urma căruia au murit peste şase milioane de evrei, scrie Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase