Home » Istorie » Arheologii din Peru au descoperit noi geoglife în Deşertul Nazca, cunoscut pentru urmele arheologice enigmatice

Arheologii din Peru au descoperit noi geoglife în Deşertul Nazca, cunoscut pentru urmele arheologice enigmatice

Arheologii din Peru au descoperit noi geoglife în Deşertul Nazca, cunoscut pentru urmele arheologice enigmatice
Publicat: 11.04.2018
Arheologii sud-americani au descoperit peste 50 de linii Nazca ce până acum au rămas ascunse, dintre care unele sunt chiar cu câteva secole mai vechi decât cele mai faimoase geoglife din regiune.

Multe dintre ele au fost create de poporul Nazca, ce a locuit în regiune între anii 200 şi 700 e.n. Acum, cercetătorii consideră că aceste geoglife sunt chiar dinaintea lor, fiind create de popoarele Paracas şi Topara, care trăiau între anii 500 î.e.n. şi 200 e.n., scrie Science Alert.

Liniile au reprezentat o sursă de fascinaţie pentru mulţi. Create prin înlăturarea stratului superior de pietriş roşiatic pentru a scoate la iveală stratul deschis la culoare de dedesubt, aceste geoglife se întind în tot Deşertul Nazca, între oraşele Nazca şi Palpa.

Unele dintre ele au anumite forme geometrice, altele sunt linii simple, iar altele sunt combinate în ilustraţii elaborate ale animalelor şi obiectelor.

Ce este cel mai fascinant constă în faptul că nu îţi poţi da seama ce sunt de la nivelul solului, frumuseţea lor fiind arătată de la altitudine, de aceea importanţa lor istorică nu a fost estimată corespunzător decât atunci când s-au inventat avioanele.

Totuşi, unele mai vechi ale culturii Paracas pot fi văzute şi de la nivelul terenului, depinde de unghiul din care sunt privite. De asemenea, acestea ilustrează de obicei oameni, spre deosebire de geoglifele culturii Nazca.

„Acest lucru înseamnă că există o tradiţie de peste o mie de ani care precedă faimoasele geoglife ale poporului Nazca, ceea ce deschide uşa către noi ipoteze despre funcţia şi semnificaţia lor”, a precizat Johny Isla de la Ministerul Culturii din Peru, care conduce demersul de restaurare şi protejare a liniilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noi geoglife uriaşe descoperite în deşertul Nazca. Desenele, vechi de 2000 de ani, sunt spectaculoase (FOTO)

Cine şi de ce a desenat aceste linii misterioase într-un deşert din Peru

Gigantul Cerne Abbas stimuleaza fertilitatea femeilor

Peste 50 de desene similare „liniilor Nazca” au fost observate cu ajutorul Google Earth

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase