Home » Istorie » De ce Meghan Markle nu ar trebui considerată prima ”prinţesă de culoare” de la Casa Regală Britanică

De ce Meghan Markle nu ar trebui considerată prima ”prinţesă de culoare” de la Casa Regală Britanică

Publicat: 19.05.2018
Atunci când prinţul Harry şi-a anunţat logodna cu actriţa Meghan Markle, omenirea a început să analizeze ce ar însemna ca o femeie biracială să aibă un loc în familia regală britanică. Markle, a cărui mamă este afro-americană şi tatăl caucazin, a fost denumită de unele persoane ca fiind prima ''prinţesă de culoare''. Însă conform istoricilor, Markle nu este prima membră a familiei regale de culoare.

Charlotte de Mecklenburg-Strelitz a fost căsătorită cu George al-III-lea al Marii Britanii în 1761, ea fiind tot o femeie de culoare, susţine istoricul Mario Valdes. El adaugă că Charlotte era înrudită cu Margarita de Castro y Sousa, o femeie de culoare a familiei regale portugheze. 

Însă, conform History, dovezile privind rasa lui Charlotte sunt bazate doar pe trăsăturile chipului său. În timpul domniei sale ca regină, Charlotte a fost batjocorită pentru chipul său, fiind descrisă ca având ”un chip mulatru”. 

Deşi este posibil ca cei ce o considerau pe Charlotte urâtă să fi utilizat stereotipurile rasiale doar pentru a o insulta, Valder susţine că aceasta era cu adevărat o persoană multră. Însă acest lucru nu poate fi observat în portretele contemporane sau în caricaturile reginei. Alţi istorici susţin că ”distanţa dintre generaţiile de africani din care şi-ar fi avut originile Charlotte este atât de mare încât această asumpţie este ridicolă”. 

Sursa: Wikimedia Commons

Regalitatea de culoare a existat dintotdeauna, iar monarhiile moderne există şi în prezent în Africa. Însă, în Europa monarhia a fost în general rezervată membrilor familiilor caucaziene de elită. În perioada lui George al-III-lea, cel ce a semnat abolirea comerţului britanic cu sclavi, căsătoria cu o femeie de culoarea a reprezentat un alt subiect de discuţie privind rasa şi sclavia. Rasa lui Charlotte, fie că este reală sau imaginară a ”introdus această trăsătură în identitatea, frumuseţea şi feminitatea britanicilor,” scrie Paul Youngquist, cercetător ce a studiat portretizarea africanilor în perioada romantică a Marii Britanii. 

Cu privire la aceste zvonuri despre regina Charlotte, un purtător de cuvânt al Casei Regale a declarat în 1999 că ”acest zvon a circulat timp de ani de zile şi este un lucru istoric, însă sunt lucruri mult mai importante ce trebuie descutate”. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase