Home » Istorie » Înfrângerea lui Iulius Cezar la Gergovia în faţa lui Vercingetorix, una dintre puţinele din cariera militară ilustră a comandantului roman

Înfrângerea lui Iulius Cezar la Gergovia în faţa lui Vercingetorix, una dintre puţinele din cariera militară ilustră a comandantului roman

Înfrângerea lui Iulius Cezar la Gergovia în faţa lui Vercingetorix, una dintre puţinele din cariera militară ilustră a comandantului roman
Publicat: 22.07.2018
Războaiele Galice au reprezentat o serie de bătălii care au pus faţă în faţă popoarele galice care ocupau teritoriul Franţei de astăzi şi armata romană invadatoare. Războaiele, care s-au desfăşurat între 58 şi 50 î.e.n., au dus la victoria romană şi la stabilirea conducerii în Galia; dar nu fără probleme şi fără înfrângeri.

Una dintre campanii a fost condusă de proconsulul Iulius Caesar, numindu-se Bătălia de la Gergovia, care a avut loc în anul 52 î.e.n. în Gergovia, marele oraş al poporului Arveni, scrie War History Online.

Acesta era unul dintre cele mai puternice triburi din Galia şi a reuşit să rămână independent, cel puţin pentru o perioadă, din cauza incapacităţii triburilor galice de a se alia şi de a forma o forţă unitară împotriva Romei.

După înfrângerea regelui lor în 121 î.e.n. de către romani, conducerea Gergoviei a trecut de la Arveni la Aedui, care au devenit aliaţii Romei. Peste zeci de ani, liderul tribului Arveni, Vercingetorix, dorea să unească toată Galia, dar planurile sale s-au lovit de opoziţia celorlalţi lideri de trib care nu doreau să răspundă unei autorităţi.

A fost astfel exilat din Gergovia, fiind văzut ca o ameninţare serioasă de conducătorul tribului Aedui.

Pentru a recâştiga controlul Gergoviei, Vercingetorix şi-a adunat susţinătorii şi au lansat un atac asupra oraşului în iarna anului 53 î.e.n. Aedui a rezistat atacului, aşteptând ajutorul aliaţilor romani. Era iarnă, iar proviziile erau limitate.

„Roma nu îşi abandonează aliaţii”

Astfel, Iulius Caesar a fost prins între două opţiuni; să permită Gergoviei să fie capturată şi să pară slab, sau să rişte şi să-l provoace pe Vercingetorix. A ales să-şi întărească integritatea şi să trimită un mesaj clar că „Roma nu îşi abandonează aliaţii”. Astfel, a onorat chemarea tribului şi a mers în luptă împotriva lui Vercingetorix.

Marşul lui Cezar a început de la Agedincum, unde erau staţionate legiunile acestuia. Apoi a ajuns la Vellaunodunum, pe care l-a atacat şi l-a capturat. A mai luat şi Genabum, întrucât dorea să elimine orice potenţiali inaimici care l-ar fi susţinut pe galez.

Vercingetorix a aflat despre acest plan şi a plecat de la Gergovia pentru a-l întâmpina pe Caesar în câmp deschis la Noviodunum, dar atunci când a ajuns acolo, localnicii începuseră deja să se predea. Totuşi, când aceştia au văzut cavaleria lui Vercingetorix, au baricadat porţile şi au încercat să apere oraşul.

Soldaţii romani au preluat controlul situaţiei şi au organizat pasaje sigure pentru legiunile lui Caesar înainte să intre în conflict cu inamicul. Astfel, cavaleria lui Vercingetorix a fost forţată să se retragă.

După ce a luat Avaricum, Caesar a putut să se regrupeze şi să-şi reumple stocul de provizii. A pornit apoi spre Gergovia, dar galezul era înaintea lui, atât la gândire cât şi la mişcări de trupe.

După ce a trecut râul Elave la Varennes, Vercingetorix a distrus toate podurile pentru a-l încetini pe Caesar. Când comandantul roman a aflat de acestea, şi-a stabilit tabăra lângă Varennes şi şi-a divizat armata în două; o parte mare continua să meargă spre sud la Gergovia, iar o alta mai mică rămânea în spate sperând ca Vercingetorix să atace armata mai mare fără să observe nicio schimbare în efectiv.

Şeful de trib a urmărit armata mai mare, conform planului lui Caesar, în timp ce acei câţiva au reconstruit podul. Li s-a alăturat apoi armata mai mare care a putut trece podul şi să îşi continue marşul spre Gergovia. Vercingetorix, după ce a realizat decepţia, a ordonat trupelor să meargă spre Gergovia.

Vercingetorix a mituit căpeteniile Aedui să lupte împotriva romanilor

Înregistrările istorice arată că Vercingetorix a mituit şi convins căpeteniile tribului Aedui să lupte de partea sa împotriva romanilor.

Odată ajunşi la Gergovia, legionarii romani erau epuizaţi, iar un atac frontal asupra oraşului ar fi fost o sinucidere. De asemenea, a observat că un mic deal de lângă era fundamental pentru apărarea oraşului, fiind ocupat de soldaţi galezi.

În acea noapte a sosirii, a organizat un raid, care a avut succes, putând să ocupe dealul. Totuşi, Caesar a fost luat prin surprindere atunci când trupele care veneau cu proviziile lor au fost atacate de cei din tribul Aedui pentru care veniseră şi care au fost, fără ştiinţa lui Caesar, mituiţi de Vercingetorix.

Cu provizii puţine, Caesar a luat patru dintre cele şase legiuni ale sale şi a înconjurat armata tribului Aedui, preluând controlul asupra căpeteniei. A putut să se reîntoarcă la atacul asupra oraşului Gergovia cu trupele Aedui pro-romane şi s-a alăturat celor două legiuni care au fost lăsate să ţină ocupată armata lui Vercingetorix.

Acesta din urmă şi-a dat seama de strategia lui Caesar de a-l atrage de pe poziţia înaltă şi şi-a condus cavaleria într-un atac care a zdrobit trupele romane. La cavalerie s-a alăturat şi infanteria galeză, care a împins mai departe forţele romane deja rănite.

Caesar a realizat că lupta într-o bătălie deja pierdută şi a ordonat o retragere spre teritorii mai prietenoase, ceea ce a însemnat victoria lui Vercingetorix şi a tribului Arveni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

S-a descoperit un aspect esenţial care a dus la prăbuşirea Imperiului Roman. ”Este adevăratul vinovat în îmbolnăvirea multor romani”

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

În timp ce îşi căuta ciocanul cu un detector de metale, un bărbat a descoperit cea mai mare comoară romană de pe teritoriul britanic. Analizarea ei a scos la iveală informaţii istorice preţioase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase