Home » Istorie » La Sibiu se creează cel mai mare tricolor participativ. GALERIE FOTO şi VIDEO

La Sibiu se creează cel mai mare tricolor participativ. GALERIE FOTO şi VIDEO

Publicat: 16.07.2018
Toţi cei care vizitează Muzeul ASTRA din Sibiu pot contribui la ţeserea la gherghef a unui tricolor, proiect care va dura până la 1 decembrie 2018.
„Încercăm să facem cel mai lung tricolor participativ. Nu ne interesează neapărat dimensiunea finală, ci numărul de oameni care au contribuit la ţeserea lui”, afirmă Mirela Iancu, director Marketing Cultural Muzeul ASTRA din Sibiu. 

Galerie foto

vezi galeria
32 foto
 
Steagul este reprezentat de un brâu ţesut în gherghef, sub atenta supraveghere a unui meşter popular. „Fiecare dintre vizitatorii muzeului sunt invitaţi să contribuie cu un rând, două, cu un fir de aţă la acest tricolor, ducând ideea de unire înspre ceea ce trebuie să fie de la 100 de ani încolo”, mai spune Mirela Iancu.
 
Până acum, la brâul tricolor au lucrat circa 400 de persoane, printre ele fiind şi foarte mulţi copii, dar şi străini care, în opinia Mirelei Iancu, sunt mai deschişi la „experienţe şi interacţiuni în muzee”.
Fiecare vizitator poate contribui la brâul tricolor
 
Tricolorul, început în 1 decembrie 2017, va fi definitivat în 1 decembrie 2018, când se vor împlini 100 de ani de Marea Unire, iar reprezentanta Muzeului ASTRA afirmă că nu există un scop anume de intrare în Cartea Recordurilor. „O parte din tricolor vrem să îl împărţim vizitatorilor care vor veni în muzeu de 1 decembrie. Îl vom desface şi îl vom lega, ca ei să aibă o amintire. Şi acea listă lungă a tuturor celor care au contribuit la ţeserea acestui tricolor va fi păstrată în arhiva muzeului ca document care să îi închidă în timp pe toţi cei care au îndrăznit să fie alături de noi în anul Centenarului. Apoi, o bună parte din acest tricolor va intra în colecţiile muzeului”, a mai precizat directorul de Marketing Cultural a Muzeului ASTRA din Sibiu. 
 

350 de reprezentanţi ai diverselor etnii, la Astra Multicultural

 
La brâu s-a lucrat şi în weekend-ul care s-a încheiat, când la Sibiu a avut loc Astra Multicultural, un festival la care au participat 350 de meşteri populari, bucătari, dansatori, cântăreţi ce aparţin diverselor etnii din România. Au avut loc ateliere de meşteşugărit, de gătit, spectacole de muzică şi dans tradiţionale, ateliere educaţionale Şcoala Multietnică organizate printre alţii de  saşi, sârbi, maghiari, lipoveni, aromâni, rromi din Poiana Pelişani, ucrainieni din Mahmudia, vlahi din Timoc sau tătari.
 
„Sibiul este al doilea oraş sau judeţ ca importanţă în Transilvania vizavi de actul de la 1918. Totuşi, aici a funcţionat guvernul României, imediat după unire şi nu numai. Noi aici avem o aşezare care coboară atât în secolul XVIII şi merge până la început de secol XX şi, practic, dacă vrei, poţi să te simţi ca în acea perioadă. Asta încercăm noi să facem. În acest an al Centrenarului, prin aceste evenimente vrem să şi sensibilizăm, dar să şi arătăm gustul multiculturalismului care ne caracterizează în această zonă a ţării, pentru că fiecare etnie conlocuitoare şi-a asumat sau nu actul unirii şi şi-a asumat sau nu frontul”, afirmă Ciprian Anghel Ştefan, director Muzeul ASTRA.
 
În galeria foto puteţi vedea mai mute imagini de la Astra Multicultural, organizat la Sibiu în perioada 12 – 15 iulie 2018, eveniment la care au participat 15.584 de vizitatori.
 
La Muzeul ASTRA, până în 10 octombrie 2018 se derulează şi proiectul „Comunitatea mea multiculturală”, o expoziţie cu fotografii din arhiva muzeului.
 
Muzeul ASTRA din Sibiu, vizitat de peste 200.000 oameni în primele 6 luni ale anului curent, este cel mai mare muzeu în aer liber din România şi al doilea ca mărime din Europa. Se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. În fiecare an, colecţia este îmbogăţită cu minimum patru-cinci monumente.
 
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase