Home » Istorie » Momentul în care Rusia a vândut americanilor Alaska pentru 7 milioane de dolari

Momentul în care Rusia a vândut americanilor Alaska pentru 7 milioane de dolari

Momentul în care Rusia a vândut americanilor Alaska pentru 7 milioane de dolari
Publicat: 06.08.2018
Lumea ar fi arătat cu totul diferit dacă Rusia ar fi păstrat în posesie Alaska. Majoritatea americanilor consideră că Alaska a făcut mereu parte din Statele Unite ale Americii, dar vastul teritoriu nu a fost nici măcar un stat până în 3 ianuarie 1959.

Având o mărime aproape cât jumătate din continentul America, Alaska este unul dintre teritoriile cu cele mai multe resurse naturale de pe Pământ. Conform The Vintage News, pentru SUA a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp un punct strategic. 

Însă cu 30 de ani înainte ca SUA să devină o ţară, Alaska era o colonie stăpânită de ţari. Majoritatea persoanelor din prezent nu ştiu că, timp de 130 de ani, aceştia au deţinut atât Alaska, cât şi o parte din nord-vestul Statelor Unite din prezent. Singurele dovezi ale stăpânirii ruseşti din zonă sunt bisericile ortodoxe, care în unele locuri mai au o mulţime de adepţi. 

Expansiunea rusească către nord-vest a fost realizată pentru capturarea unor noi resurse. Pentru conducătorii ruşi, teritoriul american le permitea să concureze cu celelalte mari puteri ale Europei. Aşadar, în 1800, SUA a început să se extindă către Coasta de Vest şi nord-vestul teritoriilor ruseşti. Spre deosebire de Anglia, Rusia era o ţară cu resurse scăzute, iar pentru a preveni cucerirea teritoriului Alaska de către englezi, ruşii au decis să vândă teritoriul americanilor. Suma plătită a fost de şapte milioane de dolari. 

În momentul în care teritoriul a fost cumpărat de secretarul de stat William Seward, americanii au considerat că regiunea era o simplă „bilă de gheaţă” ce nu valorează nimic. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase