Home » Istorie » Cum a reuşit o femeie din Grecia Antică să devină maestra unei meserii dominate de bărbaţi

Cum a reuşit o femeie din Grecia Antică să devină maestra unei meserii dominate de bărbaţi

Cum a reuşit o femeie din Grecia Antică să devină maestra unei meserii dominate de bărbaţi
Publicat: 16.09.2018
Olăritul în Grecia Antică era o profesie dominată de bărbaţi, însă în urmă cu 3.000 de ani o femeie din insula Creta a devenit singura femeie specializată în olărit din Antichitate. Descoperirea are la bază analizele biomecanice ale rămăşiţelor scheletice ce aparţineau unei femei.

Maestra olăritului a trăit până la vârsta de 45-50 de ani şi a fost îngropată în oraşul Eleutherna de la baza Muntelui Ida, legendarul loc în care s-ar fi născut Zeus. Conform Science Magaziine, ceramica decorată descoperită în mormintele din apropiere sugerează că femeia a trăit în 900 î.Hr, după căderea civilizaţiilor minoică şi miceniană

Analizele oaselor au dezvăluit detalii notabile. În comparaţie cu alte femei din sit-ul Orthi Petra, femeia avea o musculatură neobişnuită, mai ales în zona stângă a corpului. De asemenea, cartilajul de la genunchi şi încheieturi era uzat pe aceeaşi parte. 

Pentru a descoperi activitatea ce a dus la aceste trăsături fizice, specialiştii au analizat biomecanica din spatele diferitelor profesii ale femeilor din acea perioadă. Însă nici spălarea hainelor sau realizarea pâinii nu uzau această zona a corpului. Aşadar, şi-au extins studiul şi la meserii ce nu erau practicate în mod obişnuit de către femei, printre care şi olăritul. 

Specialiştii au analizat musculatura unei maestre a olăritului din prezent şi au descoperit asemănări fizice. Astfel, au ajuns la concluzia că uzura de la nivelul încheieturilor şi genunchiului femeii din Grecia antică arată că era o maestră a ceramicii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase