Home » Istorie » Bărbatul care l-a făcut pe Kafka celebru împotriva voinţei lui. ”Nu îţi dă drumul niciodată… are gheare ascuţite”

Bărbatul care l-a făcut pe Kafka celebru împotriva voinţei lui. ”Nu îţi dă drumul niciodată… are gheare ascuţite”

Bărbatul care l-a făcut pe Kafka celebru împotriva voinţei lui. ”Nu îţi dă drumul niciodată… are gheare ascuţite”
Publicat: 30.09.2018
Deşi astăzi Franz Kafka (3 iulie 1883 – 3 iunie 1924) este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai literaturii, a fost nevoie de un prieten încăpăţânat şi de decenii de schimbări culturale pentru ca oraşul de origine, Praga, să-l primească pe eroul său.

În ziua de astăzi, Kafka este omniprezent în capitala Cehiei, având numeroase monumente, mai ales în centrul vechi al oraşului. De asemenea, multe cafenele şi locuri iubite de scriitor au fost păstrate aşa cum arătat în Praga lui Kafka de acum 100 de ani, relatează Atlas Obscura.

Situaţia de atunci era mult mai grea, ceea ce a făcut ca relaţia lui Kafka cu Praga să fie una dificilă, scriitorul fiind evreu vorbitor de germană într-un oraş catolic ceh. A fost citat de multe ori spunând: „Praga nu îţi dă drumul niciodată… această mamă are gheare ascuţite”.

Dar prezenţa aproape palpabilă a lui Kafka în oraş nu ar fi fost posibilă fără prietenul său, Max Brod. Acesta a publicat post-mortem multe dintre lucrările lui Kafka, neluând în considerare dorinţa scriitorului de a nu-i publica lucrările după moartea sa, ajutând astfel la răspândirea faimei lui Kafka.

Cei doi s-au întâlnit în 1902, atunci când studiau dreptul la Universitatea Charles din Praga. S-au împrietenit rapid datorită pasiunii pentru literatură şi pentru că ambii erau evrei vorbitori de germană. Cei doi au devenit atât de apropiaţi încât atunci când Max Brod a fost exclus din cercul filosofic de la Cafe Louvre în 1905, Kafka a abandonat grupul în semn de solidaritate.

Kafka nu trăia din scris

Brod îl încuraja mereu pe Kafka să publice în timpul vieţii lucrările pe care le-a scris, inclusiv opere celebre precum Metamorfoza şi Judecata. Brod era un personaj de succes, reuşind în timpul vieţii să publice 83 de cărţi, în timp ce Kafka şi-a petrecut o mare parte din viaţa de adult într-o companie de asigurări, scriind doar în timpul liber.

Nesiguranţele lui Kafka l-au ţinut înapoi în acest aspect. A distrus multe lucrări pe timpul vieţii şi a cerut în testament ca Brod să facă la fel cu restul scrierilor atunci când Kafka va muri.

Când Kafka a murit în 1924, la vârsta de 41 de ani, Brod nu a pierdut timpul în a ignora cererea prietenului său, publicând pe rând operele sale.

În 1939, Brod şi soţia sa au scăpat de nazişti, ajungând în Tel Aviv cu o geantă care conţinea toate scrierile lui Kafka. Deşi s-a stabilit pentru o altă viaţă, Brod a continuat să publice manuscrisele lui Kafka până la moartea sa din 1968. A reuşit să-l facă pe scriitor celebru, dar manuscrisele nu au mai ajuns în Praga, astăzi fiind deţinute de Librăria Naţională din Israel.

Influenţa sa a fost cea mai înseamnată asupra existenţialiştilor precum Jorge Luis Borges în Argentina, Albert Camus şi Jean Paul Sartre în Franţa.

Totuşi în Cehoslovacia, pe vremea comuniştilor, operele lui Kafka erau tratate cu dispreţ din cauza valului anti-german după cel de Al Doilea Război Mondial. Abia după căderea Cortinei de Fier, Franz Kafka a primit locul meritat, devenind simbolul capitalei Cehiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Marea dispută pe manuscrisele scriitorului Franz Kafka s-a încheiat. Ale cui sunt

Cum a ajuns Creangă scriitor după ce a fost răspopit şi nevasta l-a părăsit pentru un călugăr

Societatea secretă a scriitorilor români: a fost descoperit un jurământ „misterios” semnat de Ion Creangă, N. Culianu şi alţii

„Fundaţia” de Isaac Asimov, romanul emblematic pentru literatura SF, devine serial tv, sub semnătura unui producător celebru

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase