Home » Istorie » Imagini realizate de sateliţii de spionaj scot la iveală secrete ale Antichităţii din Orientul Mijlociu

Imagini realizate de sateliţii de spionaj scot la iveală secrete ale Antichităţii din Orientul Mijlociu

Imagini realizate de sateliţii de spionaj scot la iveală secrete ale Antichităţii din Orientul Mijlociu
Publicat: 13.01.2019
Cercetătorii pot folosi acum fotografii vechi de mai multe decenii ale Orientului Mijlociu pentru a reconstitui siturile arheologice care au dispărut în urmă cu mai mulţi ani, şterse de urbanizare, agricultură şi război.

Prin compararea acestor imagini cu altele mai noi, savanţii pot monitoriza evoluţia (sau involuţia) siturilor arheologice în ultimii zeci de ani, scrie Fox News.

Cu numele de cod Corona, iniţiativa de a lansa sateliţi de spionaj a apărut chiar din anii ’50, odată cu începerea erei spaţiale, fiind un demers elaborat de CIA şi forţele aeriene ale SUA.

Corona a realizat imagini ale aproape fiecărui petic de pământ, dar obiectivul principal era supravegherea Uniunii Sovietice şi a Chinei. Din 1960 până în 1972, Corona a realizat peste 800.000 de fotografii, care au fost declasificate în 1995 de preşedintele SUA de atunci, Bill Clinton, făcându-le publice prin Geological Survey

Totuşi, fotografiile nu puteau fi vizualizate uşor, din cauza distorsiunilor spaţiale rezultate în urma rezoluţiei ridicate pe benzile lungi ale filmelor, neexistând până acum un program digital care să rezolve problema. 

Acest lucru a fost realizat recent de un program numit Sunspot, disponibil pe piaţă.

Mulţumită Atlasului Corona, savanţii au putut redescoperi aşezări antice care au fost „pierdute”, numărul siturilor arheologice din Orientul Mijlociu crescând de 100 de ori.

„Am putut vedea zeci de mii de situri din Era Bronzului şi Era Romană. Le-am clasificat într-un mod care ajută arheologii să înţeleagă distribuţia populaţiilor de-a lungul timpului”, a precizat Jackson Cothren.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tehnologii antice uitate care au fost reinventate în era modernă

Primul studiu genetic complet al populaţiilor antice din sud-estul Asiei scoate la iveală detalii interesante

Valoarea inestimabilă a sării. În antichitate era atât de valoroasă încât se crede că unii soldaţii romani erau plătiţi în sare

O piramidă masivă, un oraş pierdut şi sacrificii umane antice au fost descoperite în China

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase