Home » Istorie » Au existat arme nucleare în Polonia?! Imaginile declasificate de satelit scot la iveală buncăre sovietice care aveau acest rol – FOTO

Au existat arme nucleare în Polonia?! Imaginile declasificate de satelit scot la iveală buncăre sovietice care aveau acest rol – FOTO

Publicat: 26.01.2019
În anii '60, Uniunea Sovietică a construit buncăre masive în Polonia. Acestea nu apar pe hărţi şi au fost ascunse de spionii din aer. Dar acum, aceste clădiri abandonate scot la iveală unele dintre secretele strategiei militare din timpul Războiului Rece.

Documentele sovietice de la acea vreme spun că erau centre de comunicaţii, deşi clădirile au dispărut din arhivele oficiale imediat ce construcţia s-a terminat. În acea vreme, Uniunea Sovietică a negat că ar fi instalat arme nucleare în Polonia, scrie Live Science.

Cercetătorii au început să investigheze aceste locuri secrete, scoţând la iveală scopul principal al lor: depozite pentru arme atomice.

Arheologul Grzegorz Kiarszys, de la Institutul de Istorie şi Relaţii Internaţionale din Polonia, a efectuat prima explorare în profunzime a trei dintre aceste depozite. Prin studierea arhivelor care conţin imagini declasificate de satelit, Kiarszys elaborează o teorie a rolului acestor locuri secrete pe „masa de şah” globală, într-o perioadă în care ameninţarea războiului nuclear dintre cele două mari superputeri era mult prea reală.

Descoperirile sale au fost publicate online în First View, urmând să fie publicat luna viitoare şi în jurnalul Antiquity.

Pentru acest studiu, Kiarszys a studiat trei instalaţii care depozitau arme nucleare şi adăposteau personal militar: una lângă oraşul Podborsko, alta lângă Brzezń ica Kolonia, iar ultima lângă Templewo. Toate au fost construite la sfârşitul anilor ’60, iar buncărele erau similare cu cele pe care sovieticii le-au folosit în acea perioadă, în acelaşi scop, cu cele din Germania de Est, Cehoslovacia, Ungaria şi Bulgaria.

„Puterea armelor varia de la 0,5 la 500 kilotone. Acestea focoase nucleare ar fi fost folosite în aşa-numitul front nordic, pentru invadarea Danemarcei şi părţilor de nord ale Germaniei”, a precizat cercetătorul polonez.

Interiorul unui buncăr. Credit: G. Kiarszys/Antiquity Publications

Polonia a finanţat şi a construit cele trei buncăre conform planurilor oferite de sovietici, terminând lucrările în decembrie 1969 şi dând apoi controlul clădirilor trupelor ruseşti. „După aceea, doar trupele ruseşti aveau acces la aceste instalaţii”, a precizat Kiarszys.

Întrucât planurile şi hărţile au fost distruse, iar siturile au fost şterse din arhivele oficiale, Kiarszys a folosit imagini din satelit ale CIA şi tehnologii de detectare de la distanţă pentru a obţine indicii cu privire la organizarea şi protecţia clădirilor şi a modului în care s-au schimbat odată cu trecerea timpului.

Alte teste au fost realizate în interiorul buncărelor de cercetători în fizica nucleară, care au căutat urme de radiaţii. Totuşi, nu a fost detectată contaminarea, datorită probabil a standardelor de siguranţă ale sovieticilor pentru focoase nucleare.

De asemenea, se poate ca depozitele să nu fi fost folosite vreodată pentru scopul intenţionat. Kiarszys a mai creat şi hărţi detaliate ale complexelor de clădiri, care cel mai probabil adăposteau soldaţii, ofiţerii şi familiile acestora.

Deceniile de neglijare şi vandalism au contribuit la avarierea clădirilor, iar aceste noi descoperiri subliniază importanţa conservării vestigiilor Războiului Rece.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mare BUNCĂR subteran din lume. Ce au vrut să facă ruşii în parteneriat cu cehoslovacii cu el – FOTO

Tunelurile ascunse din Bucureşti: Cum arată labirintul subteran construit în perioada interbelică şi consolidat apoi de Ceauşescu

Universul subteran pe care autorităţile din Beijing îl ţin ascuns. Peste un milion de oameni trăiesc în aceste buncăre. Foarte puţini ştiu de ei

Pentru prima dată în istorie s-a deschis buncărul unde se află ascunsă rezerva mondială de seminţe. Care este motivul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase