Home » Istorie » Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia

Craterul unui asteroid, descoperit în Scoţia
Publicat: 15.06.2019
În urmă cu 1,2 miliarde de ani, un asteroid a lovit Scoţia lăsând în urmă un crater care a fost identificat de oamenii de ştiinţă de curând.

Cercetătorii de la universităţile Oxford şi Aberdeen au descoperit indiciile unui impact violent al unui asteroid sub apele din largul Scoţiei, notează Fox News.

După ce au testat rocile din apropierea oraşului Ullapool, din nord-vestul Scoţiei, oamenii de ştiinţă au putut confirma că un obiect având o lungime de aproape 1,5 kilometri s-a lovit de suprafaţă cu o viteză de aproximativ 61.000 km/h. Coliziunea a creat un crater de aproximativ 20 de kilometri.

Coliziunea care a avut loc în urmă cu 1,2 miliarde de ani a vut loc atunci când configuraţia continentelor era total diferită şi mare parte din formele de viaţă de pe Terra se găseau în oceanele planetei.

„Impactul a trimis nori de praf şi gaz la temperaturi foarte mari în toate direcţiile pornind de la zona de impact”, explică Ken Amor, un cercetător de la Oxford care a fost implicat în acest studiu.

Ce mai poate fi identificat din zona de impact şi din craterul pe care asteroidul l-a făcut se află ascuns sub aproape 200 de metri de apă şi sedimente.

Studiul citat a fost publicat în Journal of the Geologic Society.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase