Home » Istorie » Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate

Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate

Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate
Publicat: 28.10.2019
Nava lui Thomas Bruce, conte de Elgin, s-a scufundat în anul 1802, având la bord antichităţi greceşti.

Thomas Bruce, cel de al şaptelea conte de Elgin, a rămas în istorie pentru faptul că în anul 1802 a plecat din portul Pireu cu o navă la bordul căreia încărcase 17 lăzi pline cu antichităţi greceşti. Din cauza unor probleme, nava a început să ia apă şi după doar două zile de la plecarea din port s-a scufundat. Bruce a organizat o expediţie de recuperare a artefactelor, dar o parte dintre acestea au rămas pe fundul mării, notează The History Blog

În ultimii ani, arheologii maritimi au început să exploreze epava şi să recupereze artefactele pe care expediţia din secolul XIX nu a reuşit să le recupereze. Anul acesta, arheologii au decis să îşi concentreze eforturile în vederea curăţării, documentării şi conservării epavei. Scafandrii au curăţat epave şi au realizat o serie de fotografii care ulterior au fost combinate pentru a realiza un model care va fi folosit în viitoarele lucrări de conservare.

În timpul lucrărilor de curăţare, arheolgii maritimi care s-au scufundat au scos la suprafaţă o serie de obiecte care au putut fi desprinse sau care nu au făcut parte din navă de la bun început. Printre aceste artefacte se numără bucăţi mici din navă, scripeţi din lemn care mai aveau ataşate bucăţi de frânghie, obiecte de bucătărie şi chiar o secţiune de picior de lemn. Un inel de aur şi o pereche de cercei de filigran şi aur.

Un aspect important care trebuie precizat este legat de modul în care Thomas Bruce şi-a obţinut obiectele: prin furt. Deşi el susţinea că a primit din partea autorităţilor otomane un firman care îi dădea dreptul de a lua respectivele antichităţi, istoricii îl contrazic, explicând că un astfel de document ar fi trebuit să se afle în arhivele care pot fi consultate chiar şi în rezent.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase