Home » Istorie » Un sarcofag a fost reconsituit în mod virtual înainte de a fi reconstruit fizic

Un sarcofag a fost reconsituit în mod virtual înainte de a fi reconstruit fizic

Publicat: 12.03.2020
Fragmentele sarcofagului au fost descoperite în ianuarie 2019.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Milano au anunţat că au reuşit să reconstruiască, cu ajutorul computerelor, un sarcofag pe care era reprezentat un leopard. Fragmentele sarcofagului au fost descoperite în ianuarie 2019 de către arheologii misiunii egipteano-italiene care a efectuat săpături în Answan, notează The History Blog.

Acest fragmente de sarcofag au atras atenţia oamenilor de ştiinţă datorită leopardului pictat pe acestea. Egiptologii explică faptul că acest animal era considerat un simbol al puterii de către egiptenii antici şi că, în contextul funerar, reprezintă un protector către viaţa de apoi al persoanei aşezate în sarcofag.

Oamenii de ştiinţă care au recuperat fragmentele au explicat că acestea erau extrem de fragile şi, din această cauză, au decis să folosească reconstrucţia digitală înaintea celei fizice. Ulterior, arheologii care au recuperat, curăţat şi reasamblat fragmentele recuperate, aceştia explică faptul că culorile pe care e putem vedea în imagini sunt cele reale şi nu a fost nevoie de îmbunătăţirea acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Credit foto: Universitatea Milano

Necropola de la Aswan, aşezată pe malul vestic al Nilului, este compusă dintr-un număr de aproximativ 300 de morminte, unele dintre acestea fiind săpate în rocă. Istoricii aproximează că necropola a fost folosită între secolele VII înaintea erei noastre şi secolul III era noastră. Anul trecut, arheologii italieni au descoperit un mormânt cu două camere în care au fost depuse 35 de mumii, dintre acestea câteva aparţineau unor copii. Printre artefactele descoperite în acel mormânt se află imaginea leopardului, dar şi o serie de seminţe de pin, care nu sunt originare din Egipt. 

„Ne place să ne imaginăm că oamenii aşezaţi în mormântul din Aswan au iubit această sămânţă rară, atât de mult încât rudele lor au aşezat un bol lângă defuncţi încât să le poată mânca pentru veşnicie”, explică Patrizia Piacentini, profesoară de Egiptologie a Universităţii Milan.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase